1. De pyromaan

Ja, die hoge vlammen hebben iets onweerstaanbaars. Maar weet je wat écht onweerstaanbaar is? Een perfect gebakken, egaalbruine hamburger. Dat resultaat zul je helaas niet bereiken door je stuk vlees in vlammen op te laten gaan.

De oplossing: skip hoge vlammen en verdeel de warmte. Sommige barbecues hebben een extra rekje, verder weg van de kolen, waar vlees langzaam kan garen. Mocht dit bij jou niet het geval zijn, verdeel de barbecue dan in twee delen: één deel met extra kolen, de andere kant met een dunne laag. Zo creëer je een plek waar je hamburger rustig kan garen. BBQ-expert Marvin legt het uit in de video hieronder.

2. "Is het al klaar?"

Hoewel het niet zozeer slecht is voor het vlees om er in te prikken om te kijken of het al gaar is, zul je niet veel wijzer worden van al dit gepor.

De oplossing: investeer in een goede digitale thermometer. Let hierbij op dat je niet in het bot of in het vet prikt, dit geeft een vertekend beeld van de gaarheid. Ook is het belangrijk dat de kerntemperatuur op meerdere plekken gemeten wordt. De ideale temperatuur is afhankelijk van het soort vlees, waardes vind je hier.

3. Verbrande prikkers

Een heerlijke saté aan een verkoolde satéprikker. Een echte beginnersfout die gemakkelijk te voorkomen is. 

De oplossing: gebruik ijzeren prikkers óf week houten prikkers een uur in water voordat je ze op de barbecue legt. Dit voorkomt zwarte stokjes en de saté glijdt er ook nog eens makkelijker van af. Win-win. 

4. To koelkast or not to koelkast

Feit: vlees moet in de koelkast om een wildgroei aan bacteriën te voorkomen -  vooral op warme zomerse dagen. Ook een feit: koud vlees op de barbecue resulteert in een ongelijke garing van het vlees. Zeg maar: zwart van buiten, roze van binnen.

De oplossing: timing. Zorg dat je het vlees een half uur van tevoren uit de koelkast haalt. Let hierbij op dat je kip apart houdt van de rest in verband met de salmonellabacterie. 

5. Assepoester

Je kent het: je rijdt de barbecue uit de schuur en komt tot de conclusie dat de grill bezaaid is met etensresten die een jaar de tijd hebben gehad om zich te hechten. Schrobben geblazen. 

De oplossing: helaas is het kwaad nu al geschied. Gelukkig beschrijven we in dit artikel een makkelijke truc om de barbecue schoon te maken. Nog liever geven we je het advies om de barbecue direct schoon te maken na gebruik. De warmte zorgt ervoor dat de etensresten makkelijk loslaten en geen tijd hebben om zich te hechten.