De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

beer can chicken op de bbq met rucola-citrussalade

Kip en bier zijn een fantastische combinatie. Twijfels? Als je dit geproefd hebt, weten wij zeker dat je het helemaal met ons eens bent!

60 min voorbereidingstijd
30 min kooktijd
Barbecue beer canned chicken met citrussalade

Een recept van

Job en Perry

Miniatuurvoorbeeld

Een hele kip bereiden op de barbecue? Makkelijk. Door de hele kip op een bierblik te plaatsen gaart hij perfect rondom. Wij geven je het perfecte recept voor beer can chicken - een variatie van de standaard kip op de barbecue - waar je deze zomer sowieso de blits mee zal maken.

Bereidingswijze

1. Steek de barbecue aan. Laat de kip op kamertemperatuur komen.

2. Boen de aardappels schoon, prik er met een vork gaten in. Leg op een stuk aluminiumfolie (gladde kant buiten), besprenkel met olijfolie, bestrooi met zout en peper en vouw dicht.

3. Leg de aardappels tussen de kolen en laat 50-60 minuten garen.

4. Pel de knoflook. Vijzel het venkelzaad fijn. Voeg de knoflook met zout en peper erbij en wrijf tot een pasta. Rasp de citroenschil erboven, voeg een scheut olijfolie erbij en schep om.

5. Bestrooi de kip van binnen en van buiten met zout en peper. Wrijf van binnen en buiten in met de venkelpasta. Snijd de citroen in stukken, pers in de kip en vul de kip ermee. Schenk de helft van het bier uit het blik. Plaats het blik in de bierkipstandaard.

6. Plaats de kip met de rug naar de hitte toe, op de zijkant van het rooster op de barbecue (dus niet direct boven de grootste hitte).

7. Dek de barbecue af en laat de kip 35-45 minuten garen.

8. Maak ondertussen de salade. Snijd de schil van een halve sinaasappel en halve grapefruit dun eraf en snijd de schil in fijne reepjes (julienne). Snijd dan alle citrusschillen dik eraf (inclusief het wit).

9. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Meng de grapefruit- en sinaasappelparten met de gesneden schillen. Breng op smaak met olijfolie, zout en peper.

10.Roer de crème fraîche los. Snijd de bieslook en meng met zout en peper en een scheut olijfolie.

11. Haal de aardappels en kip van de barbecue.

12.Schep de rucola door de citrussalade en breng evt. op smaak met een extra scheut olie, zout en peper.

13. Open de aluminiumfolie. Snijd de aardappels open en druk ze iets in. Verwijder het blik en de standaard en verdeel de kip in stukken.

14.Serveer de kip met de citrussalade en aardappel met de crème fraîche erin.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Beer can chicken

Beer can chicken of kip op blik is een vrij nieuwe methode om een hele kip te garen op de barbecue. Het gevulde bierblik wordt in de holte van de kip geschoven en rechtop op de barbecue geplaatst. Zo gaart de kip langzaam op indirecte hitte. Het borstdeel is hierdoor verder verwijderd van het vuur en zal minder snel uitdrogen.

Sappiger door stomen?

Naast dat de bierkip indirect wordt gegaard op de barbecue door hem rechtop te plaatsen, wordt gezegd dat de kip extra sappig blijft doordat het van binnen wordt gestoomd door het kokende bier. Vandaar de naam bierkip. Dit effect is echter nooit bewezen en wordt door velen weerlegt. Een blik met daarin water, of andere drinkbare vloeistof om genoeg stabiliteit te bieden zal daarom ook werken.

Garing en temperatuur

Nadat je de beer can chicken op de barbecue hebt geplaatst, dek je de barbecue af. De kip is na ongeveer 45 tot 60 minuten gaar of wanneer de kerntemperatuur van de kip 76 graden Celcius aangeeft voor de kippenborst en 83 graden Celcius voor de kippendij. 

Zelf aan de slag? Bekijk ons perfecte recept voor beer can chicken op de barbecue hieronder.

‘Wat Eten We Vandaag?’ Hiermee wordt het voor iedereen een peulenschil om elke dag een lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijd op tafel te zetten. Gebaseerd op jullie wensen en voorkeuren bieden we 365 dagen per jaar een nieuw recept op alle platformen: op tv, online en social media.

Miniatuur

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker