De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

lamsrack van de bbq

Een lamsrack is perfect bereid wanneer de binnenkant mooi rosé en de korst knapperig donkerbruin is. Wij delen een aantal tips om dit perfect voor elkaar te krijgen.

Lamsrack van de BBQ

Een recept van

Lamsrack is onderdeel van de rug van een lam en wordt meestal rosé gegeten. Om dit perfect te bereiden op de barbecue, kan nogal een uitdaging zijn. Om je op weg te helpen delen we een aantal tips.

Bereidingswijze

Stap 1
Snijd de rozemarijn, salie en tijm fijn. Meng met de olijfolie.

Stap 2
Pers de knoflook uit en voeg toe aan de marinade. Breng op smaak met peper en zout en meng goed door.

Stap 3
Smeer de lamsrack in met de marinade en laat minstens 2 uur intrekken.

Stap 4
Verwarm de oven voor op 50°C. Gebruik een oventhermometer voor extra nauwkeurigheid.

Stap 5
Plaats de lamsrack in een ovenschaal in de voorverwarmde oven, zo'n 3 uur voordat je wilt barbecueën. Zorg voor een kerntemperatuur van 50°C. Hierdoor zal de lamsrack voor het grillen al langzaam garen. 

Stap 6
Steek de bbq een uur voordat je de lamsrack uit de oven haalt aan. Zorg dat deze een temperatuur van 200 °C bereikt.

Stap 7
Haal de lamsrack uit de oven bij een kerntemperatuur van 50°C. Dit is na 2 à 3 uur. Veeg droog met keukenpapier. Verwijder de verse kruiden.

Stap 8
Leg de lamsrack op de barbecue. Grill in 4 tot 6 minuten per kant krokant en bruin. De lamsrack is gaar zodra het een kerntemperatuur van 53°C heeft.

Stap 9
Laat de lamsrack 10 minuten rusten. Hierdoor bereikt het vlees de perfecte kerntemperatuur van 55°C.

Indien je geen oven hebt die op 50°C kan voorverwarmen, kan de lamsrack ook van tevoren langzaam gegaard worden op de bbq. Door de lamsrack op het indirecte deel van de barbecue te leggen en deze af te sluiten met de deksel kan je deze met behulp van een vleesthermometer garen tot een kerntemperatuur van 48°C. Dit duurt (afhankelijk van het gewicht) een uur.

Ben je op zoek naar een ander lamsrack-recept? Wat dacht je van lamsrack in gembersaus, geurige curry met lamskoteletten of een lamskroon met pommes fondant en oventomaten?

Lamsrack schoonmaken

Kies je ervoor om lamsrack op de barbecue te bereiden, koop bij de slager dan een complete rack. Door voor een complete lamsrack te gaan, weet je namelijk zeker dat je in ieder geval 7 à 8 mooie gelijkwaardige ribben krijgt.

Snijd de losse stukken vlees los en wat van het vet. Hierdoor zorg je ervoor dat de marinade beter in het vlees trekt. Wel is het belangrijk om zo'n 4 millimeter vet te laten zitten om uitdroging te voorkomen. Daarnaast is het ook een belangrijk onderdeel van de smaak. Als laatst moet ook nog het vlies verwijderd worden.

Deze stappen kan je zelf of door de slager laten doen. Wil je liever een schoongemaakt lamsrack? Vraag dan om een frenched rack.

Lamsrack bereiden op de BBQ

Een lamsrack is perfect bereid wanneer de binnenkant mooi rosé en de korst knapperig donkerbruin is. Dit kan je bereiken door de lamsrack eerst in de oven te voor te garen en vervolgens op hoge temperatuur af te grillen op de barbecue. Voor extra smaak zou je ook kunnen kiezen om het stuk vlees te marineren. In ons recept kiezen we voor Provençaalse kruiden.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker