Spitskool wokken
Spitskool is een goede om mee te wokken. Wokken gaat namelijk snel op hoge temperaturen, waardoor de spitskool z’n knapperige textuur behoudt en bovendien ook een hoop voedingsstoffen. Vooral dat laatste punt maakt wokken zo gezond en het is nog lekker snel ook. Een goed voorbeeld hiervan is de spitskool uit de wok met koolvis. Zo klaar.
Spitskool roerbakken
Ga je roerbakken, dan heb je aan spitskool een uitstekende kandidaat. Slim is om de spitskool eerst te zouten, zoals dat bij het recept voor Rendang van Spitskool gaat. Hierdoor wordt de spitskool zacht, maar stevig, waardoor het makkelijker te bakken is. Bij dit recept ga je de spitskool eerst mooi roerbakken met specerijen en sambal, waarna je het afblust gembersiroop, ketjap en een flinke scheut groentebouillon.
Spitskool koken
Een andere manier om spitskool te bereiden is de spitskool koken. Klinkt minder voor de hand liggend, maar wordt toch veel gedaan. We hebben hier een heerlijk recept van uit de koker van Miljuschka: pasta met spitskool in saliesaus. Hier wordt de spitskool gekookt om het stugge eraf te halen en verwerkt als saus. Een hele andere manier om deze kool te verwerken en daarmee weer een heel ander spitskool recept.
Spitskool snijden
Zo’n spitskool is nogal een unit, zeker als je ‘m gaat snijden. Maar als je de spitskool gaat snijden met deze handige stappen, is het zo gepiept.
-
Verwijder de buitenste bladen van de spitskool.
-
Snijd het kontje eraf.
-
Snijd de spitskool over de lengte doormidden.
-
Snijd de helften van de spitskool nog een keer doormidden en snijd de nerf eruit.
-
Snijd de kwarten van de spitskool in smalle reepjes, zo breed als je zelf wilt.