Loempia's, wie wordt daar nou niet blij van? Eet ze als snack, lunch of als avondeten. Kortom, het is altijd een groot succes. En al helemaal met dit recept van oma Trees

Danny Jansen

Ingredienten

15
Personen

Loempiavellen (voor ongeveer 20 vellen)

  • 4 tenen knoflook
  • 2 maggiblokjes
  • Snuf gemalen zwarte peper
  • 3 middelgrote eieren
  • 500 g bloem
  • water
  • 3 el zonnebloemolie

Loempiavulling

  • 500 g kippendijen zonder bot
  • 3 maggiblokjes
  • 1 kleine spitskool
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 2 el tomatenketchup
  • 250 g taugé
  • 1 el bloem

Extra nodig

  • Koekenpan, diameter van 24 cm
  • soeplepel, diameter van 9 cm
  • kwastje
  • vergiet
  • Frituurpan met zonnebloemolie
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur

Loempiavellen 

Stap 1: 
Pel de knoflooktenen. Maal de knoflooktenen samen met de maggiblokjes en zwarte peper fijn in de foodprocessor. Kluts de eieren los. Meng de knoflook puree door de geklutste eieren.  

Stap 2: 
Doe de bloem in een mengkom. Roer met een garde beetje voor beetje koud water door de bloem. Het beslag moet de dikte krijgen van een pannenkoekenbeslag. Meng de geklutste eieren door het beslag. Laat dit beslag 30 minuten rusten. 

Loempiavulling 

Stap 1:
Breng een pan water met de kippendijen net onder water aan de kook. Voeg 1 maggiblokje toe. Zet daarna het vuur iets lager en kook de kippendijen 10 minuten op matig vuur. Schep het vlees uit het vocht en snijd het in kleine blokjes. 

Stap 2: 
Snijd de spitskool in zeer dunne reepjes. Pel en snipper de ui en knoflook. Zet een ruime bakpan op het vuur en verwarm hierin 3 eetlepels olijfolie. Frituur de fijngesneden ui en knoflook. Voeg de overige maggiblokjes, zwarte peper,tomatenketchup en kipblokjes toe. Laat dit circa 10 minuten op matig vuur bakken. Voeg de gesneden spitskool en taugé toe en bak dit kort mee. Schep de vulling in een vergiet om af te koelen en uit te lekken. 

Loempia’s maken  

Stap 1: 
Verhit een ruime koekenpan op met vuur en kwast in met zonnebloemolie. Schep met de soeplepel het beslag in de pan en laat rondom uitlopen als een pannenkoek. Bak op matig vuur en is klaar wanneer de bovenkant droog is. Je hoeft dit niet om te draaien en het vel mag niet krokant worden. Bak tot het beslag op is en vet de pan voor elk vel opnieuw in met olie. 

Stap 2: 
Leg om te vullen een vel op de werkbank. Schep een ruime hoeveelheid vulling bovenaan het vel. Vouw de loempia op als een envelop. Maak een papje met een scheutje water en 1 el bloem. Smeer de uiteinden van de loempia in om het dicht te plakken. 

Stap 3:
Verhit de frituur 180 °C. Bak de loempia’s om en om goudbruin. Laat ze uitlekken op een keukenpapier. 

Tips van oma Trees: 
Als je loempiavellen overhoudt kun je deze goed inpakken en invriezen. De vulling staat niet vast en kan je helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Goed om te weten: deze loempia’s zijn het allerlekkerst met zelfgemaakte chilisaus.

 

Geef je waardering

696
loempia-hor.jpg