De letterlijke vertaling van torta duomo is kathedraal-taart. De torentjes maak je van cannoncini. Een klein meesterwerk!

Rudolph van Veen

Ingredienten

8
Personen

  • 8 gevulde cannoncini (zie recept)
  • bladerdeeg (voor een ronde plak van ca. 22 cm)

Biscuit

  • 45 g boter
  • 3 eieren
  • 85 g suiker
  • 75 g bloem

Banketbakkersroom

  • 1/2 vanillestokje
  • 125 ml melk
  • 35 g suiker
  • 1 eidooier
  • 1/2 el bloem

Slagroom

  • 350 ml slagroom
  • 50 g suiker

Afwerking

  • 100 g pure chocolade
  • 100 g frambozenjam
  • 1 bakje verse frambozen

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 190
°C.

Stap 2:
Rol het bladerdeeg uit en steek er een ronde plak van 22 cm uit. Leg op een bakplaat met bakpapier. Prik het deeg met een vork in zodat het deeg tijdens het bakken niet teveel omhoog komt. Bestrijk met een beetje water en bestrooi met wat suiker.

Dek het deeg af met bakpapier en leg er een klein bakplaatje op zodat het bladerdeeg tijdens het bakken mooi plat blijft. Bak de bladerdeeg bodem in de oven in circa 25 minuten gaar en krokant.

Biscuit

Stap 1:
Verhoog de oventemperatuur naar 220
°C.

Stap 2:
Smelt de boter. Klop in een andere kom de eieren met suiker luchtig in de mixer. Zeef de bloem en spatel dit snel door het eimengsel. Spatel er vervolgens de gesmolten boter door en giet het beslag op een bakplaat met bakpapier. Strijk het beslag dun uit en bak het circa 3 minuten in de oven. Laat het biscuit afkoelen en steek er 4 ronde plakken van 12 cm uit.

Banketbakkersroom & slagroom

Stap 1:
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooier met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje melk door het eimengsel, schenk terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 2 minuten. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Schep de banketbakkersroom in een spuitzak zonder spuitmondje.

Stap 2:
Klop de slagroom met suiker stijf. Schep de slagroom in een spuitzak zonder spuitmondje.

Chocoladedecoratie

Stap 1:
Smelt de chocolade. Koel 2/3 van de chocolade af tot circa 26 ºC door met een paletmes de chocolade over het aanrecht uit te smeren en weer bij elkaar te halen. Dit noem je ook wel tempereren.

Stap 2:
Meng vervolgens met de resterende chocolade. Hierdoor krijgt de chocolade de perfecte temperatuur van circa 32 ºC en kan het verder verwerkt worden. Smeer de chocolade uit over een stuk cellofaanfolie en laat uitharden.

Opbouw taart

Stap 1:
Bouw de Torta duomo op door eerst de vier plakken biscuit dun te bestrijken met frambozenjam. Spuit vervolgens om en om dunne strepen banketbakkersroom en slagroom op de biscuitplakken en maak zo een stapeltaart van vier lagen. Eindig met een plak biscuit bovenop.

Stap 2:
Spuit slagroom in het midden van de bladerdeegplak en zet hier het biscuittaartje op. Spuit rondom het taartje acht dopjes slagroom op de bladerdeegbodem. Zet acht gevulde cannoncini rechtop tegen het taartje op de slagroomdopjes.

Stap 3:
Schep de rest van de slagroom in een spuitzak met kartelspuitje en decoreer de taart rondom met toefjes slagroom. Zorg er zo voor dat de cannoncini goed ‘vast’ worden gespoten.

Stap 4:
Decoreer de taart met frambozen. Breek de uitgeharde chocolade in stukken en steek deze bovenin de taart.

Geef je waardering

54
Torta duomo
Torta duomo