Rudolph deelt zijn recept voor een heerlijk klassieke Limburgse rijstevlaai. Bak je mee?

Rudolph van Veen

Ingredienten

8
Personen

Rijstvulling

  • 1/2 vanillestokje
  • 550 ml volle melk
  • 100 g dessertrijst
  • 100 g suiker
  • 2 eieren

Vlaaideeg

  • 200 g tarwebloem
  • 25 g boter
  • 5 g gedroogde gist
  • 90 ml melk
  • 15 g suiker
  • 1 snufje zout

Extra nodig

  • vlaaivorm

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 40 minuten

Rijstvulling

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe de melk, vanillemerg en het stokje en de rijst in een pannetje en kook deze gaar totdat de melk niet meer waterig is. Haal het vanillestokje eruit. Laat de rijst eerst buiten en daarna in in de koelkast afkoelen. Voeg de eieren en de suiker toe aan de afgekoelde rijst en roer goed door.

Vlaaideeg
Meng in een kom de bloem, boter, gist, melk en de suiker. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Voeg het zout toe en kneed nog even goed door. Laat het deeg circa 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Opbouw vlaai
Verwarm de oven voor op 260 °C. Vet de vlaaivorm in. Rol het vlaaideeg uit tot een dikte van circa 1 cm. Bekleed de vlaaivorm met het deeg. Schenk de rijstvulling op het deeg, tot een halve cm onder de rand. Bak de vlaai circa 5 minuten en verlaag dan de oventemperatuur naar 220 °C. Bak nog circa 20 minuten. Laat de vlaai afkoelen en haal uit de vorm.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets

Geef je waardering

141
Rijstevlaai
Rijstevlaai (verticaal)