Bienenstich

24
Gemiddeld

Bereidingswijze

90 minuten totale tijd

Deeg
Verwarm de melk met de suiker tot lauwwarm en los de gist erin op. Kneed met het ei, boter, zout en de bloem tot een soepel deeg. Laat het deeg in een ingevette kom circa 30 minuten rijzen.

Toplaag
Smelt de boter in de room, voeg de suiker en de honing toe en breng aan de kook. Spatel het amandelschaafsel erdoor en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 175 ÂșC. Rol het deeg tot een cirkel ter grote van de taartpan. Vet de taartpan in en leg het deeg erin. Prik het deeg in en verdeel de toplaag over het deeg. Bak in circa 35 minuten goudbruin en gaar.

Vulling
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje melk door het eimengsel, schenk terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten. Laat de banketbakkersroom afgedekt met plasticfolie afkoelen. Roer de boter met de poedersuiker luchtig en meng met de afgekoelde banketbakkersroom.
Halveer de Bienenstich horizontaal, verdeel de vulling over de bodem en leg de bovenkant erop, bestuif met poedersuiker.

Ingredienten

1
Porties

Deeg

  • 230 ml melk
  • 50 g suiker
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 ei
  • 100 g boter
  • zout
  • 400 g bloem

Toplaag

  • 75 g boter
  • 2 el room
  • 50 g suiker
  • 50 g honing
  • 100 g amandelschaafsel

Vulling

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml melk
  • 75 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 1 el bloem
  • 250 g boter
  • 60 g poedersuiker

Extra nodig

  • boter om in te vetten
  • Poedersuiker om mee te bestuiven
Geef je waardering
24