Tiramisu stroomt niet alleen door het bloed van de Italianen. Ook in Nederland staat dit klassieke Italiaanse dessert váák op tafel. Er zijn veel varianten op dit fantastische toetje met mascarpone en lange vingers. Maar er gaat wat ons betreft niets boven dit traditionele basisrecept voor tiramisu! Makkelijk te maken en vreselijk lekker.

Rudolph van Veen

De enige echte klassieke tiramisu

Italianen zijn nogal van de tradities en zeker als het om authentieke recepten gaat. Vele traditionele recepten worden zelfs door de overheid achter slot en grendel bewaard (en sommige recepten zijn inmiddels zelfs Unesco wereld erfgoed!). Er bestaat zelfs een heuse accademia del tiramisu, oftewel: een tiramisu academie. Om maar even aan te geven hoe belangrijk eten, en in dit geval tiramisu, voor de Italiaanse cultuur is.

Tiramisu is overigens met recht een klassieker te noemen: volgens de overlevering werd tiramisu, of eigenlijk Tireme su (letterlijk vertaald: 'haal me op') in 1800 ​​in Treviso voor het eerst ontdekt. Het beroemde dessert is een vinding van een meisje van plezier uit het centrum van Treviso. Een dessert met afrodesiac dat aan klanten werd gevoerd... 

Lang verhaal kort: zie het als 19e eeuwse viagra. Helemaal op natuurlijke basis en wel.

Hoe maak je tiramisu?

Maar hoe maak je dat goddelijke dessert zelf? Wie er echt voor wil gaan, maakt de tiramisu helemaal from scratch, inclusief de lange vingers. Het kost wat extra tijd, maar moeilijk is het niet.

Voor de makkelijke en snelle variant kun je een beetje valsspelen en de lange vingers kant-en-klaar kopen. Volg verder het basisrecept tiramisu van hieronder en er staat in mum van tijd een evenzo verrukkelijk dessert op tafel.

Een paar tips van Rudolph om jouw tiramisu lekker luchtig te krijgen:

  1. Het originele basisrecept tiramisu wordt het rauwe eieren gemaakt. Geen punt! Als je maar zorgt dat je verse eieren gebruikt. 
  2. Klop de eiwitten in een keukenmachine voor een éxtra luchtig resultaat. En: hoe luchtiger het eiwit in de machine, hoe minder luchtig je eidooier hoeft te zijn.
  3. Spatel de mascarpone (verse roomkaas) van tevoren goed door om er zeker van te zijn dat het geen klontjes heeft en het goed kan mengen met de eidooiers.
  4. Zitten er toch nog klontjes in je mascarpone/eigeel-mengsel? Gebruik even een garde om het goed glad te krijgen.
  5. Begin eerst met een klein beetje eiwit toe te voegen en daarna alles.

En misschien wel het belangrijkste: neem de tijd! 

Pssst: je kunt ook rum gebruiken in plaats van amaretto.

Tip: serveer de tiramisu eens in glaasjes, in plaats van een grote schaal. Net zo makkelijk en iedere tafelgast ziet mooi de opgebouwde lagen.

Ingredienten

6
Personen

Lange vingers

  • 3 eieren
  • 90 g fijne kristalsuiker + extra om te bestrooien
  • 10 g custardpoeder
  • 80 g bloem

Tiramisu

  • 3 eiwitten
  • 150 g suiker
  • 3 eidooiers
  • 400 g mascarpone
  • 200 g lange vingers
  • 50 ml amandellikeur
  • 175 ml koude koffie
  • 200 g pure chocolade
  • cacaopoeder

Bereidingswijze

Totale tijd: 40 minuten

Bereiding van de lange vingers

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Splits de eieren en klop het eiwit met de helft van de suiker tot stijve pieken.

Stap 2:

Klop de eidooiers met de resterende suiker schuimig. Meng de custard met de bloem. Spatel het eiwit door de eidooiers en zeef de custardbloem erboven.

Stap 3:

Roer goed door en schep het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje. Spuit lange vingers op een met bakpapier beklede bakplaat.

Stap 4:

Bestrooi de lange vingers met suiker en bak ze circa 15 minuten in de oven. Laat ze afkoelen.

Bereidingswijze van de tiramisu

Stap 1:

Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken. Klop de eidooiers met de resterende suiker schuimig.

Stap 2:

Roer de mascarpone los en meng de eidooiers erdoor. Spatel het eiwit erdoor.

Stap 3:

Meng de likeur met de koffie. Bedek de bodem van een ovenschaal met lange vingers en kwast ze in met het koffiemengsel.

Stap 4:

Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover en rasp er chocolade op.

Stap 5:

Leg er nog een laag lange vingers op, rasp er chocolade over en lepel de rest van het mascarponemengsel erover. Strijk de bovenkant en laat de tiramisu opstijven in de koelkast.

Tiramisu serveren

Bestuif voor het serveren met cacaopoeder.

Variaties

Zoals alle klassiekers, kent ook de tiramisu verschillende variaties. Welke je zeker eens moet proberen als tiramisu-liefhebber, vind je hieronder. 

>> Millefoglie met karamel, tiramisucrème & karamelsaus
>> Tiramisu met mango en passievruchtenkaramelsaus
>> Luchtige limoncello-tiramisu
>> Snelle-tiramisu
>> Millefoglie van filodeeg chocolade tiramisucreme en framboos
>> Sinaasappel tiramisu uit een glas

Geef je waardering

2491
tiramisu