Er bestaan meerdere verhalen over het ontstaan van tiramisu. Waar de meeste verhalen in overeenkomen is de plaats en tijd.

Toetje uit een bordeel

Het dessert zou namelijk rond 1800 ontstaan zijn in Treviso, Noord-Italië. Volgens Maurilio is dit gerecht ontstaan in een bordeel en werd het geserveerd als een afrodisiacum. De letterlijke vertaling zou dan ook 'haal me op' betekenen. Het recept zelf is supersimpel en bestond slechts uit eigeel, suiker, koffie, koekjes en marsalawijn. Tegenwoordig wordt er eiwit toegevoegd om het luchtiger te maken en mascarpone om het romiger te maken.

Van oorsprong een kerstdessert

Volgens chef Luca was de basis van het recept een tikkeltje anders. In plaats van de koekjes werd er panettone gebruikt, een Italiaans brood dat meestal rond kerst wordt geserveerd. De legende vertelt dat een chef rond kerst zijn overgebleven ingrediënten samenvoegde en dat het eindresultaat het bekende dessert was. Als we dit verhaal mogen geloven dan is tiramisu dus een écht kerstdessert.

Nonna's tiramisu

Ieder gerecht bereid door een Italiaanse oma wordt praktisch heilig verklaard. Het is dan ook geen verrassing dat Maurilio en Luca de tiramisu van hun oma de allerlekkerste vinden die zij ooit hebben gegeten. Het familierecept geven ze natuurlijk niet weg maar ze geven ons een tipje van de sluier. Volgens Maurilio is balans de sleutel tot een goede tiramisu. "De schoonheid van de mascarpone is het allerbelangrijkste en daarom moet die van goede kwaliteit zijn." Volgens Luca is het proces van het mixen het belangrijkst. Luca: "Hoe mijn oma precies te werk gaat is natuurlijk geheim. Wel kan ik verklappen dat in haar recept eiwit wordt gebruikt. En je proeft echt verschil als je de tiramisu maakt met Italiaanse eieren. 

Miniatuur

Dit zijn de meestgemaakte fouten:

Met zo weinig ingrediënten en handelingen lijkt het dessert supermakkelijk om te maken. Toch blijkt het nog best wel lastig te zijn om een tiramisu te maken. Een veelvoorkomend probleem is een crème die veel te vloeibaar is. Maurilio: "Wanneer je warme koffie gebruikt om de koekjes in te dopen, worden niet alleen de koekjes papperig maar gaan ze ook de koffie loslaten. Hierdoor wordt je crème te vloeibaar." Luca legt uit hoe je dit probleem kan voorkomen: "Als eerst is het belangrijk dat de eiwitten heel luchtig worden geklopt. Voordat je het mengt met het mascarponemengsel moet je een beetje van het eiwit al mengen met het andere mengsel, oftewel 'familie maken'. Pas daarna doe je de rest van de rest van het eiwit erbij. Het is heel belangrijk dat je dit heel rustig aan doet."

Tip van Maurilio

"Sterke maar vooral goede koffie is heel erg belangrijk. Te waterige koffie gaat écht ten koste van de smaak."

Miniatuur

Tip van Luca

"Zorg ervoor dat de suikerlaag van de koekjes naar beneden ligt. Ten eerste omdat ze zo niet te zwaar worden. Dit voorkomt dat ze inzakken. Ten tweede kan op deze manier de suikerlaag niet loslaten en voorkom je dat de mascarpone te zoet wordt." 

Miniatuur

Geheim ingrediënt

Om de Tozi-chefs even te citeren, hebben ze beide "een sterke voorkeur voor het originele recept". Toch zijn zowel Luca als Maurilio er niet op tegen om tiramisu een twist te geven. "De variaties zijn vooral te zien bij jonge chefs", vertelt Maurilio. "In de zomer doen ze er bijvoorbeeld fruit in." Bij Tozi wordt er overigens wel gevarieerd met het dessert. In Londen serveren ze een versie met pistache en in Amsterdam eentje met Baileys. Luca: "Baileys is een goede toevoeging. Uit eindeloos testen bleek dat deze likeur de originele smaak van de tiramisu respecteert." Toch blijft hij bij zijn eerste standpunt: "Waarom zou je een dessert dat van zichzelf zo lekker is willen wijzigen?" 

Zelf tiramisu maken? Bekijk snel het recept! >