Verschil zoete aardappel en normale aardappel

Hoewel de twee erg op elkaar lijken zijn de zoete aardappel (bataat) en de Hollandse pieper géén familie van elkaar. De zoete aardappel is een knolgewas en onderdeel van de windefamilie. De normale aardappel behoort tot de nachtschadefamilie.

We grijpen de laatste jaren massaal naar de zoete aardappel omdat deze gezonder zou zijn. Qua voedingswaarde schelen de twee echter weinig. De zoete aardappel bevat zelfs meer suikers en koolhydraten dan een normale aardappel. Wel bevat de zoete aardappel meer voedingsvezels wat bijdraagt aan een langdurig verzadigingsgevoel.

Zoete aardappel schillen?

Net als een gewone aardappel hoef je een zoete aardappel niet te schillen voor het maken van friet. Wel even goed afspoelen en vuil verwijderen. Je kunt de schil er dan gewoon om laten zitten. Hiermee behoud je de voedingsvezels en de aardse smaak krijg je er gratis bij.

Zoete aardappel in de oven of airfryer

Het voordeel van het bereiden van de zoete aardappel in de oven of airfryer is dat er minder olie bij komt kijken dan bij frituren. Aangezien de airfryer een soort mini-oven is, is de voorbereiding precies hetzelfde. Snijd hiervoor de frieten in lange repen. Meng de zoete aardappelfrietjes eerst met de olie in een kom, zodat je de olie goed verdeelt over de friet. Verdeel de zoete aardappelfrietjes goed over de bakplaat, zodat ze niet over elkaar liggen. 

Bak de zoete aardappels in een voorverwarmde oven of airfryer op 200 graden Celsius. In de oven duurt dit ongeveer 25 minuten, in de aifryer 15. Al is de bereidingstijd afhankelijk van de dikte van je frieten. Hussel de zoete aardappel regelmatig om zodat ze rondom bruin bakken. 

Zoete-aardappelfriet uit de frituur

Wil je superknapperige friet? Dan ga je voor de frituur. Snijd hiervoor de zoete aardappel, met of zonder schil, weer in repen. Verwarm de frituur voor op 160 graden Celsius en bak hierin de zoete aardappel zo'n 5 minuten voor. Hierna laat je de aardappels uitlekken. Frituur hierna de zoete aardappel opnieuw 5 minuten maar dan op 180 graden Celsius. Laat uitlekken en bestrooi met kruiden naar keuze.

Extra knapperig

Nog een belangrijk punt: hoe dunner je de frietjes snijdt, hoe groter de kans dat ze knapperig worden. Als je de frietjes na het snijden eerst wast (wat voor meer crunch kan zorgen), droog ze dan goed af. Anders werkt het averechts en worden ze juist slapper.

Zoete aardappel friet

Zoete aardappel friet uit de oven

Bekijk