Hoe kook je het perfecte ei?

Het koken van eieren kun je op twee manieren doen.

1. Je kunt de eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt, de kookwekker aanzetten of eerst het water koken en daar dan kort de eieren in koken. Waarom in koud water koken? Het voordeel is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal.

2. Je kookt de eieren in warm water; Je doet de eieren dan pas in de pan wanneer het water volledig kookt. Voordeel hiervan is dat je niet non-stop de pan in de gaten hoeft te houden om te kijken of het water al kookt (en je de wekker moet zetten). Nadeel is dat de kans op een gebarsten schaal groter is vanwege bovengenoemd temperatuurverschil. Dat kun je deels oplossen door de eieren voorzichtig in de pan te leggen met een lepel.

Eieren koken op inductie of gasfornuis?

Het maakt geen verschil of je eieren kookt op inductie of het gasfornuis. Wat wél belangrijk is, is dat je onderstaande kooktijden aanhoudt. De kooktijd wordt wel beïnvloed door de grootte van het ei, of je start met warm of koud water, en hoe vers je ei is.

Hoe lang moet je een ei koken?

Hieronder zie je de kooktijden voor zachte, halfzachte en hardgekookte eieren.

Let op:
- Kleine eieren hebben een minuut korter nodig.
- Grote tot extra grote eieren circa 1 tot 2 minuten extra.
- Verse eieren of een ei direct uit de koelkast? Reken dan ook 1 minuut extra.

Eieren opzetten met koud water

Zacht: 3 minuten koken
Halfzacht: 4 tot 5 minuten koken
Hard: 7 minuten koken

Ei in kokend water

Zacht: 3 tot 4 minuten koken
Halfzacht: 5 tot 7 minuten koken
Hard: 8 minuten koken

Het ei laten schrikken

Na het koken is het belangrijk om het ei te laten ‘schrikken’. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water te halen en circa 10 seconden onder stromend koud water te houden. Hiermee stop je niet alleen de garing, je kunt het ei nu makkelijker pellen.

Toch te veel gedoe? Koop dan een ‘eierwekker’ mee om aan te geven wanneer jouw perfecte ei klaar is.