De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Airfryer-recepten

tagliatelle airfryer

Álles kan in de Airfryer!

Fervente Airfryer-gebruikers weten: bijna alles kan erin. Van pittige kippetjes tot lekkere huisgemaakte aardappelfriet. Het ding is razend populair en dat is niet voor niets: de Airfryer, beter bekend als een heteluchtfriteuse, is - als we het mogen geloven - gezonder dan frituren en sneller dan de oven.

Met andere woorden: alles wat in de oven of frituurpan gaat, kan ook in de Airfryer. Overduidelijk géén gebakken lucht. Daarom hieronder de lekkerste (en behoorlijk gezonde) Airfryer-recepten.

Is bakken in een Airfryer gezond?

Airfryer-recepten bak je in hete lucht in plaats van olie, waardoor je veel (tot wel 70%) minder vet hoeft te gebruiken. Daarbij moet het bakken in hete lucht meer voedingswaarden behouden dan frituren. In dat opzicht is een frikandel uit de Airfryer al snel gezonder dan uit de friteuse. 

'n Kleine kanttekening is hier wel op zijn plaats. Hoewel onderzoek gepubliceerd in het European Journal of Lipid Science and Technology aantoont aan dat het bereiden van friet in de Airfryer wel tot 45 calorieën per 100 gram minder kan opleveren, heeft zelfonderzoek aangetoond dat Airfryer-friet (patat speciaal gemaakt voor de Airfryer) dubbel zoveel vet kan bevatten, in tegenstelling tot friet voor de frituur. Dit omdat de frieten worden voorgebakken en een speciaal laagje bevatten om ze krokanter te bakken.

Het antwoord op de vraag of je met het bakken in een Airfryer écht minder vet kunt gebruiken is dus volmondig: ja. Maar! Wanneer je friet in de Airfryer gaat bakken is het even opletten: de speciale Airfryer-friet kan meer vet bevatten om dezelfde ervaring na te bootsen als bij frieten uit frituurvet. Waardoor het in calorieën uiteindelijk minder verschil uitmaakt.

Wat bak je in een Airfryer?

Wie Airfryer zegt, denkt dus friet. Fout! Het slimme keukenapparaat kan véél meer dan dat. Er zijn zelfs hele recepten special samengesteld, zodat jij een complete maaltijd kunt bakken in de Airfryer. Want er kan veel meer met én in dit multifunctionele apparaat:

  • Frituren. Alles wat je in de frituur zou bereiden, kun je ook in de Airfryer bakken.
  • Ovengerechten. De Airfryer fungeert ook als een soort heteluchtoven. Daardoor kun je heel veel gerechten die je normaliter in de oven zou zetten, nu in de Airfryer bereiden.
  • Pangerechten. Aardappeltjes bakken in de pan? Welnee, dat kan ook in dit apparaat.
  • Aardappelen (van friet tot partjes). Krieltjes, aardappelpartjes: alles op basis van aardappel kan in de Airfryer.
  • Groentegerechten. Gegrilde groenten? Kan gewoon in de Airfryer. Zelfs gerechten als shakshuka kun je in de Airfryer bereiden.
  • Vlees. Een stukje vlees als een gemarineerde kip kun je er heerlijk in bereiden.
  • Broden & taarten. Niet te vergeten! Maak eens een bananenbrood in de Airfryer.

Tips voor het gebruik van een Airfryer

Zo'n nieuw keukenapparaat zorgt voor veel onduidelijkheid. Moet je bijvoorbeeld wél of géén olie toevoegen aan wat je in de Airfryer baktKunnen we aluminium of bakpapier in de Airfryer leggenwat is de beste plek om de Airfryer neer te zetten in huis en hoe maak je zo'n Airfryer eigenlijk schoon? Klik op de links voor de antwoorden op deze brandende Airfryer-vragen.

(Gezonde) Airfryer-recepten

Zin om wat lekkers te maken? We hebben de lekkerste Airfryer-recepten verzameld en aangevuld met recepten die misschien niet speciaal voor de Airfryer gemaakt zijn, maar er wél in kunnen.

De lekkerste Airfryer-recepten:

Meer Airfryer-recepten