Wat is een Airfryer?

Te beginnen bij de basis - mocht je de hele hype gemist hebben: wat ís een Airfyer? De Airfryer, die in 2010 op de markt werd gebracht door Philips, is een keukenapparaat dat voedsel krokant bakt. Het resultaat is vergelijkbaar met die van een friteuse. Het krokante laagje wordt bereikt door de ingebouwde ventilator die hete lucht in hoge snelheid rond circuleert. Dat klinkt als een oven, maar is het niet. In dit artikel leggen we het verschil tussen beide apparaten uit.

Waar moet ik mijn Airfryer plaatsen?

De Airfryer heeft rubberen pootjes en een kunststof onderdeel dat voorkomt dat de hitte in direct contact met de ondergrond komt. Toch wordt het door Philips aangeraden om de Airfryer op een hittebestendige, horizontale plek te zetten. ,,Als je aanrechtblad is gemaakt van materiaal dat niet goed tegen hitte kan, zoals gelamineerd hout, kun je het beste een onderzetter of ovenwant onder de pan te plaatsen. Wanneer je een aanrechtblad hebt dat is gemaakt van materiaal dat goed tegen hitte kan, zoals marmer of metaal, kun je de pan rechtstreeks op het aanrechtblad zetten.''

Verder is het belangrijk om geen voorwerpen voor- of tegen de Airfryer aan te plaatsen. Dit zou de luchtstroom naar buiten kunnen blokkeren en daarmee invloed hebben op het knapperige eindresultaat. Niets tegen de rand, frietjes krokant.