Wat is een Airfryer?

De Airfryer, die in 2010 op de markt werd gebracht door Philips, is een keukenapparaat dat voedsel krokant bakt. Het resultaat is vergelijkbaar met die van een friteuse, alleen gebruikt de Airfryer 70 tot 80% minder vet. Dit is mogelijk door de ingebouwde ventilator die hete lucht in hoge snelheid rond circuleert. Hier hebben we onder andere al over gehad in een artikel over de meestgemaakte fouten met de Airfryer.

Wat is dan het verschil met een heteluchtoven?

Technisch gezien werken beide apparaten op basis van hete lucht. Het bereiden van producten in de Airfryer levert echter een knapperiger resultaat op dat meer weg heeft van een friteuse dan een oven. Daarnaast is de Airfyer sneller opgewarmd (2 à 3 minuten, en de nieuwe modellen hoeven niet meer voorverwarmd te worden). Een oven doet hier snel 10 minuten over.

Moeten we de oven dan de deur uit doen?

Nee. De Airfryer is een handige aanvulling op een oven, maar kan 'm niet volledig vervangen. Een oven is groter en geeft je gerecht een ander bakresultaat. Dit werkt perfect voor ovenschotels, taarten of het (langzaam) garen van grote stukken vlees.