Een aardbeienslof is zo'n gebakje dat eigenlijk iedereen wel lekker vindt. Zelfgemaakt is-ie natuurlijk het allerlekkerst. Gauw aan de slag.

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

10
Personen

Sloffenbodem

  • 150 g boter
  • 125 g basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • Citroenrasp van 1 citroen
  • 1 snuf zout
  • 230 g bloem
  • 10 g bakpoeder

Amandelvulling

  • 95 g amandelspijs
  • 5 g citroensap
  • 15 g boter
  • 1/2 ei

Banketbakkersroom

  • 64 g fijne kristalsuiker
  • 16 g vanillesuiker
  • 3 eidooiers
  • 36 g bloem
  • 350 g melk

Slagroom

  • 200 g slagroom
  • 20 g suiker

Afwerking

  • aardbeien

Extra nodig

  • sloffenvorm
  • spuitzak met gekarteld spuitmondje

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 40 minuten

Amandelvulling 
Meng het amandelspijs met de citroenrasp, de boter en het ei. Roer met de mixer of hand los tot een gladde vulling zonder klontjes. Doe in een spuitzak en leg opzij. Heb je geen spuitzak dan kan je het met een lepel op de bodem smeren. 

Sloffenbodem 

Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe boter met de basterdsuiker, de dooier, de citroenrasp en het zout in een kom en mix dit goed door elkaar. Dit kan in de mixer of met de hand. Zeef het bakpoeder en de bloem boven de kom met het botermengsel. Meng alles tot een mooi homogeen deeg. Wikkel in folie en leg tot gebruik in de koelkast. Je kan het deeg ook meteen gebruiken. 

Stap 2: 
Rol het deeg uit tot ca 1-2 cm dik en steek met de sloffenring het deeg uit. Leg de deegbodem in de vorm op de bakplaat. Spuit de amandelvulling op de taartbodem, maar laat een rand van ca 1-2 cm vrij. Bak de sloffenbodem in ca 20-25 minuten gaar en goudbruin. Laat iets afkoelen in de vorm. Haal dan de ring  eraf en laat volledig afkoelen. 

 Banketbakkersroom 
 
Stap 1: 
Meng suiker, vanillesuiker en de eidooiers in een kom. Voeg ook de bloem toe en roer door tot die helemaal is opgenomen. 

Stap 2: 
Verhit de melk in een pannetje maar laat niet koken. Voeg een scheutje melk toe aan het eimengsel en roer door tot de melk helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de melk dan ook in delen toe en roer tot het een egaal mengsel is. 

Stap 3: 
Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur weer aan. Breng aan de kook terwijl je blijft roeren. De room is goed als het de dikte van een dikke vla heeft. Giet de room in een schone schaal en dek deze af met folie. Druk de folie goed aan op de room. Laat even afkoelen en zet dan in de koelkast om helemaal af te koelen.  Doe de banketbakkersroom in de spuitzak wanneer het is affgekoeld. 

Slagroom 
Klop de slagroom met de suiker stijf. Doe het in een spuitzak met een kartel-spuitmondje.  

 Afwerking 

Stap 1: 
Spuit op de bodem van de slof 2 brede banen van de banketbakkersroom. Spuit daarna een derde in het midden van de twee banen. 

Stap 2: 
Snijd de aardbeien door de helft en druk rondom tegen de banketbakkersroom aan met het puntje omhoog. Spuit de slagroom bovenop de middelste baan met gele room. Gebruik om het mooi af te werken een cirkelende beweging.  

Geef je waardering

95
AARDBEIENSLOF.jpg
AARDBEIENSLOF 1.jpg