Het wordt weer kouder, dagen worden korter en de feestdagen zijn in aantocht. Dé perfecte tijd om lekker binnen te blijven en gezellig samen met familie en vrienden Rudolph's klassieke peperkoekhuisje te maken. Laat de Kerst maar komen!

Kijk vanaf 29 november elke werkdag om 18:00 naar Rudolph's Winterklassiekers

Rudolph van Veen

Ingredienten

1
Porties

Deeg

  • 563 g roomboter
  • 400 g donkerbruine basterdsuiker
  • 400 g schenkstroop
  • 2 1/2 ei (m)
  • 1250 g bloem
  • 7 1/2 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 snuf zout

Karamel

  • 300 g suiker

Decoratie

  • 200 g gekonfijt fruit of rode bessen
  • poedersuiker om te bestuiven

Extra nodig

  • mixer
  • plasticfolie
  • karton voor sjabloon van het koekhuisje
  • bakpapier
  • gelatineblaadjes

Bereidingswijze

Totale tijd: 26 uur en 30 minuten

Deeg

Stap 1:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng in de mixer de boter, suiker en stroop tot een romige massa. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas het volgende ei toe als de andere goed is opgenomen.

Stap 2:
Meng de bloem, speculaaskruiden en het zout. Meng het bloemmengsel
door het suiker-eimengsel. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een dag opstijven in de koelkast.

Stap 3:
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Knip van karton mallen voor de muren, een bodem en een dak voor het huisje.

Stap 4:
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Snijd met behulp van de mallen de muren van het huisje uit het deeg. Leg de deegplakken op een bakplaat met bakpapier. Prik het deeg in met een vork om krimpen en ongelijkmatig bakken te voorkomen. Van het overblijvende deeg kun je eventueel versieringen maken

Stap 5:
Bak het deeg in de oven in circa 12-15 minuten goudbruin en gaar. Laat helemaal afkoelen.

Karamel
Smelt in gedeeltes de suiker tot het gaat karamelliseren en schenk op bakpapier. Doop de afgekoelde, uitgesneden koeken in de karamel en plak het huisje aan elkaar.

Eiwitglazuur
Meng de eiwitten met de poedersuiker. Vouw een cornetje van bakpapier of pak een spuitzak en vul met het glazuur.

Decoratie
Gebruik het eiwitglazuur om de naden van het huisje bij elkaar te en spuit decoraties op het huisje. Bestuif ten slotte met poedersuiker en decoreer met het gekonfijte fruit en besjes.

Tip van Rudolph:
Gebruik de gelatineblaadjes als ruiten voor de ramen van het huisje.

Geef je waardering

50
Rudolph's gingerbread house
Rudolph's gingerbread house