Deze rijke repen maak je met drie lagen: een bodem van shortbread, dikke karamelvulling, en een topping van chocolade. Supermakkelijk om te maken en onmogelijk om te weerstaan!

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

12
Porties

Shortbread

  • 100 g suiker
  • 200 g koude roomboter
  • 300 g bloem
  • 1 snuf zout

Karamelvulling

  • 150 g roomboter
  • 1 blik gecondenseerde melk (à 397 g)
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 tl zout

Afwerking

  • 200 g pure chocolade
  • 30 g witte chocolade

Extra nodig

  • vierkante taartvorm (23x23 cm)
  • spuitzakje

Bereidingswijze

3 uur en 45 minuten

Shortbread 

Stap 1: 
Snijd de koude boter in blokjes. Mix in een (keukenmachine)kom de suiker en bloem en voeg vervolgens de koude blokjes boter in delen toe. Voeg een snuf zout toe en kneed in de keukenmachine of met een mixer met deeghaken tot een gladde deegbal. Is het mengsel te droogvoeg dan een eetlepel ijskoud water toe.  

Stap 2: 
Vet de vierkante taartvorm in met bakspray of boter. Verdeel het deeg over je bakvorm. Druk het met je vingers of de achterkant van een lepel tot een egale bodem van ongeveer 0,5-1 cm dik.
 

Stap 3: 
Zet de vorm minimaal 30 minuten in de koelkast zodat het deeg kan opstijven. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C (hetelucht).  

Stap 4: 
Prik wat gaatjes in de bodem en bak de bodem voor 30 minutenLaat daarna afkoelen. 

Karamelvulling 

Stap 1: 
Voeg alle ingrediënten voor de karamel in een steelpannetje. Verwarm het geheel tot de suiker en boter zijn gesmolten. 

Stap 2: 
Breng de karamel al roerend aan de kook en kook het geheel op middelhoog vuur tot de karamel een lichtbruine en gouden kleur krijgt.  

Stap 3: 
Stort de karamel op de afgekoelde koekbodem in de bakvorm en tik met de vorm op het aanrecht om luchtbelletjes te laten verdwijnen. Strijk glad met een lepel. Laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast 

Afwerking 

Stap 1: 
Smelt de pure en witte chocolade los van elkaar au-bain-marie. Doe de witte chocolade in een spuitzakje. Verdeel de pure chocolade over de karamellaag. 

Stap 2: 
Spuit lijnen van de witte chocoladeMaak een swirl met behulp van een satéprikker. 

Stap 3:
Laat de millionaire's shortbread minimaal 1 uur opstijven in de koelkast en snijd er mooie rechthoekige blokjes van. 

Ontdek hier alle andere recepten uit Bak Met Miljuschka

Geef je waardering

Millionaire shortbread
Millionaire shortbread 2