Wil je zelf ouderwetse stoofperen maken? Dan gaat er natuurlijk niets boven oma's recept! Maar met een vleugje van 24Kitchen's chef Miljuschka Witzenhausen wordt stoofpeertjes maken éxtra makkelijk: haar recept telt niet meer dan 5 ingrediënten. Kwestie van schillen, stoofperen koken en je zet in no time een overheerlijk geurend (na)gerecht op tafel. 

Miljuschka Witzenhausen

Eeuwen geleden (lang voordat oma's recept werd opgetekend) wisten ze het al: stoofpeertjes zijn lékker! Vergis je niet: de eerste recepten die doet denken aan stoofperen komen al uit 1390. Toen heette het gerecht nog heel chic 'Peeres in confyt', nu noemen we het ouderwetse stoofperen.

Traditionele stoofperen maken

De naam mag dan anders zijn; de basis van een goede pot stoofperen is sinds 1390 onveranderd. Stukjes peer werden toen ook al in een pan vol rode wijn, specerijen en moerbeien of rozijnen gekookt. Na het koken werd de wijn gezoet en als siroop met de peren geserveerd.

Anno nu zijn de klassieke stoofperen nog steeds keihard en hunkeren naar een warm (wijn)bad. Een paar tips & trucs om de zelf de lekkerste stoofperen te maken. En ons antwoord op veelgestelde stoofpeer-vragen:

 • Suiker. Stoofperen anno nu zijn stukken smaakvoller dan toen: ze zijn vaak zó zoet, dat je er niet veel suiker aan toe hoeft te voegen.
 • Steeltjes. Laat het steeltje er tijdens het koken aan zitten: die geeft extra smaak af.

Kun je stoofperen maken zonder wijn?

Jazeker. Vaak kook je stoofperen in wijn, maar als je liever geen alcohol gebruikt (omdat er kinderen mee-eten bijvoorbeeld), dan kun je de stoofperen ook in honing koken. Hier voeg je allemaal smaakmakers aan toe zoals kaneel en gember. (Of, zoals Miljuschka in dit recept doet: chai thee. Hoe slim is dat!) Dat geheel laat je dan 2 tot 4 uur koken, zodat ze lekker zacht (en daarmee ook eetbaar) worden, vol smaak en wat korrelig van textuur.

Wat is het verschil tussen stoofperen en gewone peren?

Stoofperen zijn een ander ras dan gewone peren, oftewel handperen. Het grootste verschil is dat je stoofpeertjes niet goed kunt eten zonder ze te stoven. En ze zijn een stuk kleiner dan de peer die je rauw eet. Gieser Wildeman en Saint Rémy zijn twee bekende rassen.

Hoe weet je of stoofperen rijp zijn?

Omdat stoofpeertjes zo hard zijn, is het moeilijk te zien of ze al rijp zijn. Maar daar is een slimme truc voor:

 • Druk zachtjes op het vruchtvlees vlak naast het steeltje. Is het vruchtvlees hier wat zachter, dan is de stoofpeer rijp. Zo niet, dan niet.

Hoeveel stoofperen per persoon?

Reken bij een nagerecht op ongeveer 2 tot 3 peertjes per persoon. Maak je de stoofperen als bijgerecht tijdens bijvoorbeeld het kerstdiner? Dan kun je wat minder maken. 

Hoe kun je stoofperen bewaren?

Wie stoofperen maakt, maakt meestel (veel) te veel. Gelukkig kun je stoofpeertjes prima bewaren:

 • Rauw. Nog ongekookte, rauwe stoofperen kun je tot een paar weken op een koele donkere plek bewaren.
 • Gekookt. Eenmaal gekookte stoofperen blijven in de koelkast nog een paar dagen goed.
 • Invriezen. Stoofpeertjes kun je prima tot een paar maanden met vocht luchtdicht verpakken en invriezen (-18 graden). 
 • Wecken. Klaargemaakte stoofperen lenen zich ook perfect om te wecken. Gebruik - zoals altijd bij wecken - goed gesteriliseerde potten, vul ze met de gloeiendhete stoofperen tot 1 cm onder de rand, doe de pot voorzichtig dicht, draai ze om, laat ze even op de kop staan en je kunt ze tot een paar maanden bewaren.

Ingredienten

4
Personen

Stoofperen

 • 1.5 kg stoofperen
 • 150 g witte basterdsuiker
 • 1 fles witte wijn
 • 2 zakjes chai thee
 • 1 vanillestokje

Bereidingswijze

2 uur

Stoofpeertjes maken

Stap 1:

Maak de stoofperen schoon. Giet de wijn met de suiker in de pan en breng aan de kook. Draai het vuur uit en doe de theezakjes in het vocht. Doe de deksel op de pan en laat 5 minuten staan.

Stap 2:

Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Voeg de vanille en stoofperen toe aan de siroop. Haal de theezakjes eruit. Knijp even goed het vocht eruit.

Stap 3:

Breng opnieuw aan de kook en laat pruttelen totdat de peertjes zacht zijn.

Stoofpeertjes serveren

Stoofperen zijn al een gerecht op zich als je ze als dessert serveert. Maar je kun ze ook heel goed als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd serveren. Zo combineren stoofperen het heel goed bij wild. Ook bij het serveren mag je het steeltje eraan laten. Zorg dat je het kontje van de peer hebt afgesneden, zodat-ie stabiel op het bord blijft staan. 

Oma's stoofperen (maar dan anders)

Wil je helemaal in oma's sferen blijven, maar lekker variëren met de klassieke stoofpeertjes? Probeer eens:

Grootmoeders griesmeelpudding met stoofperen
Witte chocolademousse met stoofperen
> Een stoofperentaartje.
> Rudolphs stoofperen met effect

Geef je waardering

Stoofperen