Stoofperen kun je inmiddels kant-en-klaar, gekookt, geschild en wel kopen. Maar zelf stoofperen maken (of je grootmoeder met oma’s recept inschakelen) blijft het allerlekkerst. Of je ze nou serveert als dessert of als bijgerecht bij wild. Er is ook een reden voor dat die gestoofde peertjes al eeuwen mee gaan. 

Miljuschka Witzenhausen

Geschiedenis van stoofperen

De geschiedenis van stoofperen gaat verder terug dan oma’s recept. Een van de eerste recepten die doet denken aan stoofperen komt uit 1390. Het recept heet Peeres in confyt waar stukjes peren in rode wijn werden gekookt met specerijen en moerbeien of rozijnen. Die wijn werd gezoet en als siroop met de peren geserveerd.

Maar de geschiedenis van de stoofpeer zou nog verder teruggaan. Eeuwen voor Christus werden gestoofde peren al gebruikt als medicijn in het oude Griekenland. 

Over de geschiedenis van de stoofpeer zelf (dus zonder bereiding met wijn en specerijen) is niet heel veel bekend. Wel weten we dat de Gieser Wildeman z’n naam te danken heeft aan de kweker: meneer Wildeman uit Zuid-Holland die ze in 1850 kweekte. 

Stoofperen zijn een ander ras dan gewone peren, oftewel handperen. Het verschil is dat je stoofperen eigenlijk helemaal niet goed kunt eten zonder ze te stoven en ze zijn een stuk kleiner dan de peer die je rauw eet. Gieser Wildeman en Saint Rémy zijn twee bekende rassen stoofperen. Omdat de peren zo hard zijn is het moeilijk te zien of ze al rijp zijn. Maar daar is een slimme truc voor: druk zachtjes op het vruchtvlees vlak naast het steeltje. Is het vruchtvlees hier wat zachter, dan is de stoofpeer rijp. Zo niet, dan niet.

Stoofperen maken

Stoofperen zijn keihard, maar ook erg smaakvol. Ze zijn vaak zo zoet dat je er in verhouding eigenlijk helemaal niet veel suiker aan toe hoeft te voegen. Voor extra smaak laat je het steeltje er tijdens het koken aan zitten, want die geeft nog extra smaak af. 

Vaak kook je de stoofperen in wijn, maar als je liever geen alcohol gebruikt (omdat er kinderen mee-eten bijvoorbeeld), dan kun je de stoofperen ook in honing koken. Hier voeg je allemaal smaakmakers aan toe zoals kaneel en gember. Dat geheel laat je dan 2 tot 4 uur koken, zodat ze lekker zacht (en daarmee ook eetbaar) worden, vol smaak en wat korrelig van textuur.

Ingredienten

4
Personen

Stoofperen

  • 1.5 kg stoofperen
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 1 fles witte wijn
  • 2 zakjes chai thee
  • 1 vanillestokje

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur

Stap 1:

Maak de stoofperen schoon. Giet de wijn met de suiker in de pan en breng aan de kook. Draai het vuur uit en doe de theezakjes in het vocht. Doe de deksel op de pan en laat 5 minuten staan.

Stap 2:

Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Voeg de vanille en stoofperen toe aan de siroop. Haal de theezakjes eruit. Knijp even goed het vocht eruit.

Stap 3:

Breng op nieuw aan de kook en laat pruttelen totdat de peertjes zacht zijn.

Stoofperen serveren

Stoofperen zijn al een gerecht op zich als je ze als dessert serveert. Maar je kun ze ook heel goed als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd serveren. Zo combineren stoofperen het heel goed bij wild. Ook bij het serveren mag je het steeltje eraan laten. Zorg dat je het kontje van de peer hebt afgesneden, zodat-ie stabiel op het bord blijft staan. 

Stoofperen variaties

Wil je helemaal in oma's sferen blijven, maak dan eens grootmoeders griesmeelpudding met stoofperen. Een mooie variatie van stoofperen is witte chocolademousse met stoofperen of een stoofperentaartje. De mooiste stoofperen zijn Rudolph's stoofperen met effect

Geef je waardering

128
Stoofperen