De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Risotto met gegrilde aubergine in tijmboter

Risotto is heilig in Italië, dat is niet zonder reden. Deze smeuïge risotto met in tijmboter gegrilde aubergine laat je ervaren waarom Italianen zulke fans zijn van risotto.

50 MIN
Risotto

Risotto is heilig in Italië, dat is niet zonder reden. Deze smeuïge risotto met in tijmboter gegrilde aubergine laat je ervaren waarom Italianen zulke fans zijn van risotto.

Danny Jansen

Bereidingswijze

Voorbereiden:  
Stap 1: 
Pel en snipper de ui voor de risotto. Rasp de knoflook en ris de tijm. Fruit in 50 g boter de ui, knoflook en tijm aan. Voeg de risottorijst toe wanneer deze glazig wordt. Fruit de rijst kort mee en blus daarna af met een scheut droge witte wijn. Voeg beetje voor beetje de bouillon toe tot alles is opgenomen en de rijst gaar is. Dit duurt Ong. 20 minuten. Blijf regelmatig roeren. Voeg zodra de rijst gaar is de geraspte Parmezaanse kaas naar smaak toe. Maak de risotto nog verder op smaak met peper en zout en verse gehakte kruiden. Schep de risotto in een afsluitbare bak en bewaar gekoeld. 

Stap 2: 
Ris de tijm. Meng grof zeezout, gemalen peper en tijmblaadjes door de zachte roomboter. Houd 2 eetlepels achter voor op de aubergines. Vouw de rest van de boter tot een blok met behulp van wat bakpapier of aluminiumfolie en bewaar in de koelkast. 

Stap 3: 
Snijd de aubergines over de lengte door de helft. Snijd de helften kruislings in en probeer de schil heel te laten. Verwarm een grillpan. Grill de opengesneden kant van de aubergines. Leg de aubergines in een ovenschaal en besmeer ze met de tijmboter. Bewaar ze afgedekt in de ovenschaal in de koelkast. 

Stap 4: 
Pel de ui. Snijd de ui in ringen. Wentel de ui door de bloem, daarna door het losgeklopte ei, en daarna door het paneermeel. Zorg ervoor dat de uiringen goed bedekt zijn met paneermeel. Leg de gepaneerde uiringen in een open bak met een laagje keukenpapier op de bodem. Bewaar gekoeld.  

Afmaken maandag: 

Stap 1: 
Zet de aubergines in een voorverwarmende oven van 200 °C voor zo’n 10 à 12 minuten. 

Stap 2: 
Verwarm een bodem zonnebloemolie in een klein pannetje (of de frituurpan). Frituur de uiringen op 180 °C goudbruin. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje en bestrooi ze met wat zout. 

Stap 3: 
Zet een brede pan water op het vuur met natuurazijn om de eieren te pocheren. Als het water kookt zet je het vuur laag, zodat het water net onder het kookpunt blijft. Breek de eieren voorzichtig 1 voor 1 boven het water. Kook de eieren voor 6,5 à 7 minuten. De dooier mag vloeibaar blijven.  

Stap 4: 
Maak ondertussen klontjes van de tijmboter en verdeel over de risotto. Warm de risotto in de magnetron op voor 4 minuten op 600 watt. Meng goed door. 

Stap 5: 
Serveer de risotto in een diep bord met de gegrilde aubergine, het gepocheerde ei, rucola, gefrituurde uiringen en wat extra Parmezaanse kaas om het af te maken.


Wil je de rest van de recepten en de andere weekmenu’s van Koken voor een Week bekijken? Check snel dit handige overzicht >
Bekijk

In dit nieuwe programma helpt Danny Jansen je om iedere werkdag snel en simpel een avondmaaltijd op tafel te zetten. Met een slimme boodschappenlijst en 'mealpreppen' in het weekend, kun je doordeweeks na een lange dag zo snel mogelijk aan tafel.

Kijk elke zaterdag om 17.05 uur en elke werkdag om 17.10 naar Koken voor een Week op 24Kitchen.

Snel en makkelijk mealpreppen?
Bekijk hier alle weekmenu's

Koken Voor een Week

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker