Er zijn een paar stappen die je op weg kunnen helpen naar een heerlijk mals stuk kip. Allereerst kun je het stuk vlees een halfuur voor het bakken uit de koelkast halen om op kamertemperatuur te laten komen. Vervolgens dep je de kip droog met keukenpapier en vervolg je onderstaande stappen.

Wassen met zuren

De meningen omtrent het wassen van kip zijn enorm verdeeld. Voorstanders zijn van mening dat bij het wassen van kip ziekmakende bacteriën worden afgespoeld. Anderen vinden het daarentegen onzin en zinloos. Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt. 

Dé gouden tip

Wat ook kan helpen om je kip malser te krijgen, is om de stukken kip plat te slaan met een vleeshamer of een deegroller.  Hiermee bewerk je de vezels in het vlees, wat uiteindelijk resulteert in malse kip. Zorg er wel voor dat het vlees eerst goed is afgedekt met plasticfolie om verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Marineren

Om de kip nét dat extraatje te geven, kun je er ook voor kiezen om de kip te marineren. Het is slim om dit een avond van tevoren te doen. Hierdoor trekt de marinade namelijk goed in en krijgt het vlees veel smaak. Er bestaan verschillende kruidenmixen en marinades, máár je kunt er ook voor kiezen om je kip te marineren met verse ingrediënten zoals knoflook, tijm, oregano, zout en peper. Vergeten voor te bereiden? Laat het gemarineerde vlees dan een halfuur tot een uur in de koelkast rusten voordat je de kip verder bereidt. 

Hete pan

Bij het bakken van kip is het belangrijk dat je gebruikt maakt van een hete pan. Want hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen niet verloren gaan. Zet een pan op het vuur en voeg dan olie of bakboter toe. Laat dit goed heet worden. Begin met bakken op hoog vuur voor het krokante korstje en verlaag dan de temperatuur om de kip in circa 4 minuten per kant gaar te bakken. 

Laat de kip rusten

Laat na het bakken de kip even rusten op een bord met afdekfolie. Hierdoor verdeelt het vocht en de sappen zich over het vlees. Het resultaat: sappige, malse kip!

Zelf aan de slag? Wat dacht je van deze heerlijke Kip Katsu Curry of de Kip tandoori met rijst

 

Katsu Curry

Kip Katsu Curry

Bekijk
Kip tandoori met rijst

Kip tandoori met rijst

Bekijk