Terug van weggeweest

Spelt verdween van de markt omdat het vliesje om de korrel vrij hard is, en dus lastiger is om te verwerken. Een voordeel van het vliesje is dat producten met spelt meer vezels zouden moeten bevatten dan tarwe. Dit is een reden waarom de graansoort weer volop te vinden in de winkels. Er wordt zelfs beweerd dat het eten van speltproducten in plaats van tarwe overgewicht, maag- en darmklachten, diabetes en astma kunnen verminderen. 

Spelt vs tarwe

Hoeveel verschillen de twee graansoorten nu eigenlijk? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel spelt als tarwe afstammen van emmertarwe. Dit betekent dat er genetisch geen verschil is. De hoeveelheid vezels, zetmeel, gluten en voedingswaarden zijn ongeveer hetzelfde. Omdat de verschillen zo minimaal zijn, is spelt dus niet gezonder dan tarwe. 

Kijken wat je koopt

Omdat spelt ongeveer gelijk is aan tarwe betekent dit niet meteen dat speltproducten ongezond zijn. Er zit wel een addertje onder het gras. Vaak hebben dit soort producten een klein aandeel aan spelt of ze zijn gemaakt van speltbloem. Net als tarwebloem zijn alle vezels en voedingstoffen eruit gehaald, waardoor het dus minder gezond is. Volkoren producten zijn dus een betere keuze want daarin zijn de vezels behouden. Zolang je daarvoor kiest maakt het voor je gezondheid niet uit of het tarwe of spelt is. 

Bekijk hier de video van Keuringsdienst van Waarde