Wat is een Airfryer?

Te beginnen bij de basis - mocht je de hele hype gemist hebben: wat ís een Airfyer? De Airfryer, die in 2010 op de markt werd gebracht door Philips, is een keukenapparaat dat voedsel krokant bakt. Het resultaat is vergelijkbaar met die van een friteuse. Het krokante laagje wordt bereikt door de ingebouwde ventilator die hete lucht in hoge snelheid rond circuleert. Dat klinkt als een oven, maar is het niet. In dit artikel leggen we het verschil tussen beide apparaten uit. 

Airfryer: olie toevoegen? 

Om het krokante laagje te krijgen moet er inderdaad olie zijn toegevoegd aan de producten. Maar vaak zijn de producten die je in de Airfyer bereidt al geprepareerd. Hierover schrijft Philips op de website: ,,Etenswaren en gerechten die al voorgegaard of anderszins geprepareerd zijn, zoals diepvriesfriet, kroketten en frikandellen, kun je zonder olie in de Airfryer plaatsen. Je hoeft alleen olie toe te voegen als je gerechten bereidt met verse etenswaren die nog niet zijn behandeld, zoals ongemarineerde kip.''

Toevoegen van olie

Voeg nooit, maar dan ook nooit, olie toe aan de Airfryer zelf. Door de hitte gaat dit spatten. Marineer in plaats daarvan de etenswaren of bestrijk ze met een klein beetje olie. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld olijfolie, arachideolie of zonnebloemolie gebruiken.