Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

In de afgelopen drie jaar is het aantal huishoudens met een airfryer verdriedubbeld, blijkt uit onderzoek dat Albert Heijn vorig jaar liet doen. In Hoe Eet Nederland is het actuele kook- en eetgedrag van Nederlanders in kaart gebracht. Waar in 2015 nog 10 procent een airfryer in de keuken had staan, was dat drie jaar later 32 procent.

Het effect van die stijging in populariteit lijkt te zijn dat de frituurpan minder vaak aan gaat: 56 procent van de huishoudens gebruikte in 2015 een frituurpan, drie jaar later bleek dat nog 44 procent.

Vooral onder gezinnen met jonge kinderen is de airfryer populair, laat de woordvoerder van AH weten. Onder gezinnen met oudere kinderen verliest de airfryer het nog van de frituurpan, de airfryer staat bij deze groep niet op de lijst met meest gebruikte keukenartikelen. De airfryer én de frituurpan komen er overigens niet in bij oudere een- en tweepersoonshuishoudens. Bij hen zijn de asperge- en de mosselpan vooral populair.

Verse friet

De airfryer wint vooral aan populariteit door de gezonde manier van bereiden. Verse friet uit de airfryer bevat bijvoorbeeld 80 procent minder vet dan verse friet uit de friteuse, claimt Philips op de eigen website. ,,Frituren is een minder gezonde bereidingswijze vanwege het grotere aantal calorieën dat je door frituren tijdens je maaltijd inneemt”, laat Patricia Schutte van het Voedingscentrum weten. ,,Bereiden met behulp van de airfryer zorgt voor een lagere vetopname in het te bereiden product in vergelijking met een normale friteuse. Producten die je in een airfryer bereidt, bevatten dus minder vet en daardoor minder calorieën.”

Ook oprichters Hans Kuijpers en Roald van Zegen van Airfryertotaal.nl en Facebookpagina Airfryer Recepten merken een toename in de populariteit van de luchtfriteuse. Sinds de oprichting van de Facebookpagina in 2016 zien de twee een organische groei op het gebied van volgers, ondertussen al zo'n 130.000. Dat zien ze terug in het bereik en in de interactie onder de recepten die zij plaatsen.

,,Steeds meer mensen komen erachter dat de airfryer een heel handig apparaat is voor in de keuken”, laat Van Zegen weten. ,,Niet alleen als vervanger voor de frituurpan, maar ook voor de oven. Toch merken wij dat er nog veel onwetendheid is omtrent de airfryer.” De twee proberen die onwetendheid weg te nemen via de Facebookpagina en kookboeken.

Pepernoten

Je kunt er zoveel mee, weten de airfryerfans: frikandelsushi maken bijvoorbeeld. Of pepernoten met witte chocolade en likeur. Het bericht over de frikandelsushi op Airfryer Recepten werd 2,5 duizend keer geliket, 475 keer gedeeld en het bericht bereikte een miljoen Facebookgebruikers. De pepernoten werden bijna 3 duizend keer geliket, 647 keer gedeeld en meer dan 12 duizend keer voorzien van een opmerking.