Wat is zalm?

Zalm is een vissoort die wereldwijd geliefd is dankzij zijn unieke smaak en structuur. Er zijn maar liefst 207(!) verschillende soorten zalm. De bekendste soort is de Atlantische zalm. 

24Kitchen-AsianStreetFood- TeriyakiZalm_2.jpg

Wat is het voordeel van pekelen in water?

Het pekelwater onttrekt het vocht uit de vis, waardoor de moot steviger wordt en je de zalm beter kunt bakken. Dit doe je minimaal een uur van tevoren, maar ook niet veel langer. Voor pekelwater meng je per liter water (kamertemperatuur) 80 gram zout. Let op: de zalmmoot moet volledig onder (het gepekelde) water staan. Zit het uur erop, spoel het water weg en leg de zalm op een doek om te drogen.

Gevulde zalm  met smashed potatoes

Bak je zalm met of zonder huid?

Zalm kun je zowel op de huid als zonder huid bakken, maar de voorkeur van Swinkels gaat uit naar met huid. ''Zonder huid bak je direct op de vis, waardoor het karamelliseert. Bij het zalm bakken op de huid wordt de vis beschermd en gaart het langzamer zonder te karamelliseren.''

zalm uit de oven

Welke boter voor zalm?

'De truc van een goed visje is goede roomboter', zegt de chef. We hebben het dan over geklaarde boter. Hiervoor kun je ook ghee gebruiken: boter die al geklaard is. De eiwitten die boter snel laten verbranden zijn hier al uit. Ghee vind je bij de toko of bij de wat grotere supermarkten.

Zalmpakketjes met spinazie

Hoe bak je zalm?

  1. Laat de pan goed heet worden en laat 1 theelepel geklaarde boter in de pan smelten. Smeer ook de huid van de vis goed in met boter, zodat je zeker weet dat elk stukje van de huid bedekt is met boter en niks verbrandt. (De soort pan maakt niet uit. Wil je het zekere voor het onzekere, kies dan voor een pan met anti-aanbaklaag.)
  2. Leg de zalm op de huid in de pan en laat ‘m stilliggen. De grootste fout tijdens het zalm bakken: de zalm laten bewegen in de pan. De zalm bakt niet aan. Geloof ons! Laat ‘m stilliggen, op hoog vuur en je ziet de vis lichter kleuren. 
  3. Wanneer de garing tot halverwege de zalm komt, zet je het vuur uit, keer je de zalm om en laat je de andere kant van de zalm ook nog kort garen. Heel kort, want door het hete vet in de zalm gaart-ie nog door. Tip: je kunt de zalm beter te vroeg dan te laat uit de pan halen. Van binnen mag-ie best een beetje glazig zijn. 
Zalm in romige saus met tagliatelle

Is zalm gezond?

Zalm staat bol van de omega 3 vetzuren, mineralen en vitaminen en daarom is zalm supergezond. Los daarvan beschikt zalm ook over een flinke dosis vitamine B12, D, proteïnen en selenium.

Zalm met citroen en dille