De beste manier om zoete aardappel friet in de oven te bakken
Je kunt de zoete aardappel schillen voor de friet, je kunt de schil er ook gerust aan laten voor een knapperig velletje. En je krijgt de wat aardsere smaak er gratis bij. Nog een belangrijk punt: hoe dunner je de frietjes snijdt, hoe groter de kans dat ze knapperig worden. Als je de frietjes na het snijden eerst wast (wat voor meer crunch kan zorgen), droog ze dan echt, echt, echt goed af. Want anders werkt het averechts en worden ze juist slapper. Let bij het kiezen van de olie op de hoogte van het verbrandingspunt. Bij olijfolie is die minder hoog dan bij bijvoorbeeld koolzaadolie, zonnebloemolie of kokosolie. Meng de zoete aardappelfrietjes eerst met de olie in een kom, zodat de olie goed verdeelt over de friet. Strooi er nog geen zout over, zodat de zoete aardappel frietjes lekker knapperig worden. Verdeel de zoete aardappelfrietjes goed over de bakplaat, zodat ze niet over elkaar liggen. Wanneer ze op een kluitje gepakt zijn of als sardientjes in een blikje op de bakplaat liggen blijft de zoete aardappel friet een slappe bende. Hussel de zoete aardappel friet ongeveer elke tien minuten om, zodat ze helemaal rondom verwarmd worden. Wil je de zoete aardappel frietjes nog knapperiger dan knapperig? Dan kun je ze voorzien van een jasje van bijvoorbeeld polenta.
Je kunt de zoete aardappel ook in de airfryer bereiden. Je kunt precies dezelfde bereidingswijze aanhouden als wanneer je de oven gebruikt.
Waarom friet van zoete aardappel uit de oven?
Als je kunt kiezen: friet van ‘gewone’ aardappel, of friet van zoete aardappel, waarom zou je dan van zoete aardappel friet maken? Allereerst omdat het een stuk makkelijker is, heus. Je hoeft ze namelijk niet ingewikkeld twee keer te frituren, je schuift ze gewoon in de oven. Daarmee heb je meteen geen last van die deken van frituur-stank.
Velen denken dat zoete aardappel slanker is dan een gewone aardappel, maar dat is niet zo. Het scheelt heel eerlijk gezegd niet bijzonder veel. Maar gezien een zoete aardappel meer suikers bevat, bevat het net een tikkie meer calorieën. Wel maakt het natuurlijk verschil dat je deze zoete aardappel friet in de oven maakt en niet in de frituur slingert.
Grappig genoeg zijn de zoete aardappel en de gewone aardappel geen familie van elkaar, zoals vaak wordt gedacht. Zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. Om de vraag te beantwoorden waarom je voor zoete aardappel friet zou kiezen tegenover friet van gewone aardappel moet je eigenlijk naar de voedingswaarde kijken. Ze verschillen namelijk enorm aan voedingswaarden en wanneer je de twee aardappelen afwisselt, krijg je een veel breder palet aan voedingsstoffen binnen. Zo bevat de zoete aardappel meer koolhydraten, maar zijn die koolhydraten wel makkelijker te verteren dan de koolhydraten uit een normale aardappel. Koolhydraten uit een normale aardappel bevatten namelijk vooral zetmeel. Ook bevat de zoete aardappel meer vitamine A wat goed is voor huid, haar, nagels, ogen en het afweersysteem. De gewone aardappel bevat dan weer meer vitamine B6 die een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling en de werking van bepaalde hormonen.
0 reacties