De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

zoete aardappel friet uit de oven

Gek op zoete aardappel friet en op zoek naar het recept waarmee ze écht knapperig worden? Maak dan dit zoete aardappel recept in de oven friet met 24Kitchen.

10 min voorbereidingstijd
25 min kooktijd
Zoete aardappel friet

Een recept van

Niks lekkerder dan zoete aardappel friet die van de buitenkant zo knapperig is dat je de hardop hoort kraken en dat ze van binnen zo zacht zijn dat je haast niet hoeft te kauwen. Hoe je die frietjes van zoete aardappel bakt? In de oven met onderstaande tips om ze echt knapperig te krijgen.

Bereidingswijze

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 225 °C.

Stap 2:

Was de zoete aardappels tot al het zand eraf is en ze helemaal schoon zijn. 

Stap 3:

Snijd de zoete aardappel in frietjes. Probeer ze zo dun mogelijk te snijden voor een zo knapperig mogelijk resultaat. Houd een halve centimeter aan en je zit goed.

Stap 4:

Was de frietjes nogmaals om ze vervolgens weer kurkdroog te deppen. Lukt het je nou niet om ze zo droog te deppen, dan kun je deze stap overslaan. Het gaat er namelijk om dat de frieten krokanter worden, en dat lukt niet wanneer ze niet helemaal droog worden. 

Stap 5:

Bak de zoete aardappel friet in zo’n 25 minuten knapperig in de oven. Zorg wel dat je de frietjes ongeveer om de 10 minuten omschept zodat de warmte alle frietjes helemaal raakt.

Meng de zoete aardappelfriet met de zonnebloemolie en verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat. 

Zoete aardappel friet serveren

Zoete aardappel friet eet je als bijgerecht bij bijvoorbeeld naast je biefstukje of hamburger. Maar je kunt ze natuurlijk ook als gezonde versie van een frietje speciaal maken door de mayo te vervangen door kwark.

Zoete aardappel friet variaties

Zoals gezegd kun je de zoete aardappel friet goed serveren als bijgerecht van bijvoorbeeld een steak. Maak eens de steak frites met simpele beurre cafe de paris zoete aardappelfrietjes en tuinkruidensalade. Of maak ze als onderdeel van een maaltijd zoals bij de falafelbowl met zoete aardappel rode kool en avocado korianderdressing.

De beste manier om zoete aardappel friet in de oven te bakken

Je kunt de zoete aardappel schillen voor de friet, je kunt de schil er ook gerust aan laten voor een knapperig velletje. En je krijgt de wat aardsere smaak er gratis bij. Nog een belangrijk punt: hoe dunner je de frietjes snijdt, hoe groter de kans dat ze knapperig worden. Als je de frietjes na het snijden eerst wast (wat voor meer crunch kan zorgen), droog ze dan echt, echt, echt goed af. Want anders werkt het averechts en worden ze juist slapper. Let bij het kiezen van de olie op de hoogte van het verbrandingspunt. Bij olijfolie is die minder hoog dan bij bijvoorbeeld koolzaadolie, zonnebloemolie of kokosolie. Meng de zoete aardappelfrietjes eerst met de olie in een kom, zodat de olie goed verdeelt over de friet. Strooi er nog geen zout over, zodat de zoete aardappel frietjes lekker knapperig worden. Verdeel de zoete aardappelfrietjes goed over de bakplaat, zodat ze niet over elkaar liggen. Wanneer ze op een kluitje gepakt zijn of als sardientjes in een blikje op de bakplaat liggen blijft de zoete aardappel friet een slappe bende. Hussel de zoete aardappel friet ongeveer elke tien minuten om, zodat ze helemaal rondom verwarmd worden. Wil je de zoete aardappel frietjes nog knapperiger dan knapperig? Dan kun je ze voorzien van een jasje van bijvoorbeeld polenta.

Je kunt de zoete aardappel ook in de airfryer bereiden. Je kunt precies dezelfde bereidingswijze aanhouden als wanneer je de oven gebruikt. 

Waarom friet van zoete aardappel uit de oven?

Als je kunt kiezen: friet van ‘gewone’ aardappel, of friet van zoete aardappel, waarom zou je dan van zoete aardappel friet maken? Allereerst omdat het een stuk makkelijker is, heus. Je hoeft ze namelijk niet ingewikkeld twee keer te frituren, je schuift ze gewoon in de oven. Daarmee heb je meteen geen last van die deken van frituur-stank. 

Velen denken dat zoete aardappel slanker is dan een gewone aardappel, maar dat is niet zo. Het scheelt heel eerlijk gezegd niet bijzonder veel. Maar gezien een zoete aardappel meer suikers bevat, bevat het net een tikkie meer calorieën. Wel maakt het natuurlijk verschil dat je deze zoete aardappel friet in de oven maakt en niet in de frituur slingert.

Grappig genoeg zijn de zoete aardappel en de gewone aardappel geen familie van elkaar, zoals vaak wordt gedacht. Zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. Om de vraag te beantwoorden waarom je voor zoete aardappel friet zou kiezen tegenover friet van gewone aardappel moet je eigenlijk naar de voedingswaarde kijken. Ze verschillen namelijk enorm aan voedingswaarden en wanneer je de twee aardappelen afwisselt, krijg je een veel breder palet aan voedingsstoffen binnen. Zo bevat de zoete aardappel meer koolhydraten, maar zijn die koolhydraten wel makkelijker te verteren dan de koolhydraten uit een normale aardappel. Koolhydraten uit een normale aardappel bevatten namelijk vooral zetmeel. Ook bevat de zoete aardappel meer vitamine A wat goed is voor huid, haar, nagels, ogen en het afweersysteem. De gewone aardappel bevat dan weer meer vitamine B6 die een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling en de werking van bepaalde hormonen. 

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker