De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

johnny cakes

Zelf Johnny cakes maken? Chef Shirma deelt haar recept voor de lekkerste zelfgemaakte Johnny cakes in het programma Shirma's Soul Food.

JohnnyCakes

Een recept van

Shirma Rouse

ShirmasSoulFood

"Dit is mijn recept voor de enige echte Antilliaanse Johnny Cakes. Deze gefrituurde deegsnack wil je dit weekend nog maken! Samen met mijn Tuna Balls is je weekend compleet. Liever vega? Doe er een plakje belegen kaas tussen. "

Meer gerechten van Shirma uitproberen? Bekijk hier alle recepten

Bereidingswijze

Johnny Cakes

  1. Doe 800 gram bloem, boter, suiker, zout en bakpoeder in een kom en meng goed door.

  2. Meng in een maatbeker de koffiemelk en het water. Maak een kuiltje in het bloem-mengsel en giet hier het melkmengsel bij en kneed tot een deeg.  

  3. Voeg de laatste 200 g bloem toe aan het deeg. Kneed het deeg nog 5 minuten door totdat je een mooi glad deeg hebt. Bedek met een theedoek en laat 30 minuten op een warme plek rijzen.

  4. Rol het deeg in een lange sliert en snijd in 25-30 stuks. Rol de gesneden stukjes in balletjes. Rol de balletjes uit tot ongeveer 3 tot 5 mm dik.

  5. Verwarm een gietijzeren pan met 1 liter zonnebloemolie op medium vuur. 

  6. Doe ongeveer 3-4 plakjes deeg in de hete olie. Keer ze om wanneer ze naar boven komen drijven en bak in totaal in 3 tot 5 minuten goudbruin. Laat uitlekken op een bakplaat bedekt met keukenpapier. Herhaal tot alle Johnny cakes zijn gefrituurd. 

Tuna Balls

  1. Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Laat de aardappelen afkoelen en snijd in kleine blokjes.

  2. Rasp de ui, paprika en courgette. 

  3. Doe de tonijn, eieren, groente, aardappelen, kruiden, ketchup en ketjap in een kom en meng goed door.

  4. Maak van het tonijnmengsel 16 tot 20 tonijnballetjes. Druk ze stevig plat tot 1 á 2 cm dik. 

  5. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. 

  6. Bak de tuna balls per 5 stuks voor 2 minuten per kant in de koekenpan goudbruin. Herhaal tot alle tuna balls zijn gebakken.  

Hoe eet je Johnny cakes?

“Ik eet Johnny cakes het liefst gevuld met tuna balls. Als ik een dagje vegetarisch eet dan eet ik ze met een plakje jong belegen kaas. Maar eerlijk is eerlijk met hete kip of bakkeljauw zijn deze gefrituurde platte broodjes ook life.” 

JohnnyCakes

Hoe bewaar ik het deeg van Johnny cakes?

“Soms halveer ik het deeg van de Johnny cakes of vries ik een deel van de deegballetjes in. Als ik dan zin heb in een snack of gasten over de vloer krijg, dan hoef ik ze alleen nog maar te ontdooien, rollen en frituren.” 

Miniatuurvoorbeeld

De nieuwe 24Kitchen-chef Shirma Rouse duikt de keuken in om de lekkerste Caribische gerechten te maken. Alleen en samen met haar bekende gasten maakt ze te lekkerste gerechten en ontdek je deze bijzondere keuken.

ShirmasSoulFood

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Lijkt me
heerlijk.

Kon alleen de gevu0lde eieren niet vinden, zoals in het programma extra werd toegevoegd. Jammer
Rob Hooff
15-07-2023
Waarom gebruik je "cups" als maat eenheid
Paul Moorees
11-08-2023

Ook lekker