Broccolisoep is knettervoedzaam, gezien de voedingsstoffen uit de broccoli. Je maakt 'm makkelijk vegetarisch of zelfs vegan zonder af te doen aan die romige smaak. En die broccolisoep hoeft helemaal geen vette hap te zijn. Het is in veel gevallen zo klaar en nog makkelijk ook. Een prima recept om voor te bereiden als je veel bezoek verwacht, tevens een gerecht om in een handomdraai op tafel te zetten als er onverwacht meer bezoek op de stoep staat dan je had voorzien. Dit broccolisoep-recept krijgt z’n romige textuur door de crème fraîche. Door die crème fraîche weg te laten is de broccolisoep makkelijk vegan te maken.

Broccolisoep maken

Volgens chef Rudolph is broccoli een perfecte groente om soep van te maken: “Door z’n milde en zachte smaak, maar ook door de mooie losse structuur die zich heel makkelijk laat pureren.” Van elk soort broccoli kun je broccolisoep maken. Gebruik ook vooral de héle broccoli voor in de broccolisoep, zowel de kroontjes als de stelen. Zoals ook voor de stelen geldt, geldt het ook voor het kookwater: niet weggooien. Dat is namelijk zonde, “want al die vitamines en goede stoffen uit broccoli zijn in water oplosbaar, dus die komen in de kookwater terecht. Daarom moet je dat nooit weggooien en is het juist ideaal om daar een soep of een saus van te maken”. Tip van de chef: pureer broccoli gewoon in de pan tot broccolisoep, dat is het makkelijkst.

Rudolph van Veen

Ingredienten

4
Personen

Broccolisoep

  • 2 stronken broccoli
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1.5 l groentebouillon
  • 4 el crème fraîche

Kaascroutons

  • 4 sneetje witbrood
  • 50 ml olijfolie
  • 50 g oude kaas

Bereidingswijze

Totale tijd: 20 minuten

Stap 1:

Snijd de broccoli in gelijke stukken. Pel en snijd de sjalot en knoflook in stukjes. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd hem fijn.

Stap 2:

Verhit de olijfolie en fruit de sjalot, knoflook en peper. Voeg de broccoli toe en bak 2 minuten mee. Blus af met de bouillon. Kook de broccoli op hoog vuur in circa 10 minuten gaar.

Stap 3:

Haal de soep van het vuur en pureer de broccoli met de staafmixer. 

Stap 4:

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd de korstjes van het brood en snijd  het brood in dobbelstenen.

Stap 5:

Meng het brood met de olie, verdeel het over een bakplaat en rasp de kaas erover. Bak de croutons in circa 10 minuten goudbruin en krokant en laat ze op keukenpapier afkoelen. 

Broccolisoep serveren

Verdeel de soep over borden, schep er een lepel crème fraîche in, en strooi de croutons erover. Natuurlijk leent broccolisoep zich er ook voor om er een stuk brood.

Broccolisoep variaties

In andere landen eten ze ook broccolisoep. Benieuwd hoe die smaken? Probeer dan zeker eens het broccolisoep recept voor Indiaase broccolisoep of het recept van Italiaanse Zuppa di broccoli con crostini di pane broccolisoep met crostini. Wil je 'm op chic spelen, ga dan voor de Ossenhaastartaar en broccolisoep met gekaramelliseerde uien.

Geef je waardering

128
Broccolisoep recept