Voor iedereen die zijn Crème Brûlée ook altijd te weinig vind hebben we nu een grotere versie. Met deze taart heb jij genoeg voor jezelf maar ook genoeg om je favoriete dessert te delen met familie of vrienden. Met dit mooie taartje steel je show bij elk etentje. 

Ingredienten

8
Personen

Bodem

  • 150 g boter (op kamertemperatuur)
  • 110 g poedersuiker
  • zout
  • 5 g vanille-extract
  • 1 ei
  • 250 g bloem
  • 20 g maïzena

Crème Brûlée

  • 375 ml slagroom
  • 125 ml volle melk
  • 125 g suiker
  • 1/2 tl zout
  • 8 eierdooiers
  • 1 vanillestokje

Extra nodig

  • keukenmachine
  • zeef
  • taartvorm 27cm
  • plasticfolie
  • bakpapier
  • 500 g rijst of blindbakbonen
  • schenkkan
  • gasbrander

Bereidingswijze

Totale tijd: 5 uur en 30 minuten

Bodem:

Mix de boter met een mixer glad en voeg de poedersuiker toe. Klop tot een mooi egaal mengsel en voeg het zout, vanille-extract en het ei toe. Mix tot alles goed gemengd is.

Zeef de bloem en maïzena in een kom. Voeg dit al mixend langzaam aan het botermengsel toe totdat het helemaal is gemengd.

Haal het deeg uit de kom, maak er een platte cirkel van, wikkel het in plastic folie en laat minstens 2 uur in de koelkast opstijven, of bij voorkeur een hele nacht.

Haal het deeg uit de koelkast en laat het iets opwarmen, zodat het gemakkelijker kan worden uitgerold. Bestuif een werkblad licht met bloem. Rol het deeg uit tot ongeveer 5 mm dikte en bekleed de taartvorm hiermee. Snijd de overtollige randjes weg. Zet de vorm in de koelkast tot het deeg stevig is, ongeveer 30 minuten.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Kreukel een vel bakpapier en strijk het weer glad zodat het makkelijker meebuigt in de vorm. Plaats het vel over het deeg in de taartvorm en vul het met rijst of de blindbakbonen. Zorg ervoor dat het goed in de hoeken van de taart drukt.

Bak de taartvorm 12 minuten blind, haal uit de oven en verwijder het papier met bonen/rijst. Bak nog eens 4 tot 5 minuten, totdat het deeg niet meer nat lijkt en geen kleur meer heeft.

Haal uit de oven en laat het volledig afkoelen. Zet dan de oven lager naar 150 graden Celsius.

Crème brûlée:
Doe de slagroom, melk, suiker, het vanillestokje en een snuf zout samen in een pan. Breng al roerend aan de kook en draai het vuur omlaag.

Klop de eidooiers in een kom tot ze licht en romig zijn.

Voeg een kleine schep van het warme roommengsel toe aan de dooiers en klop goed door. Giet daarna langzaam het eiermengsel bij de rest van de room in de pan en klop krachtig. Blijf roeren op laag vuur totdat de crème dik genoeg is zodat het aan de achterkant van de lepel blijft hangen. Zeef het mengsel in een schenkkan en verwijder het schuim.

Taart afmaken:

Giet het mengsel voorzichtig in de taartvorm. Bak gedurende 30 tot 40 minuten, totdat de crème helemaal gestold is.

Haal de taart uit de oven en laat in de koelkast volledig afkoelen, minstens 2 uur maar liefst een hele nacht.

Bestrooi de taart met een gelijkmatige laag suiker en gebruik een gasbrander om de suiker op het oppervlak te karamelliseren.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag

Geef je waardering

382
Creme Brûlée taart
Creme_brulee_taart_