De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

rendang van oma ita

Rendang is een klassiek Indonesisch stoofgerecht en wereldberoemd. Ook in Nederland! Maak zelf een heerlijke rendang met dit makkelijke recept van 24Kitchen-chef Danny.

240 min voorbereidingstijd
30 min (voor)bereidingstijd
Rendang van oma Ita

Een recept van

Danny Jansen

Danny Jansen

Rendang is mijn favoriete Indonesische gerecht! Deze rendang heeft een heerlijk verfijnde smaak en de steranijs geeft dit recept een heerlijke twist.

Bereidingswijze

  1. Kook de steranijs circa 10 minuten in een laagje kokosmelk, zodat de steranijs bedekt is.
  2. Pel de sjalotjes en knoflook en schil de gember en koenjit en snijd de sjalotjes, knoflook, gember, koenjit, laos en lomboks in stukjes.
  3. Stamp de kruidnagel fijn in een vijzel en verwijder de steranijs uit de kokosmelk.
  4. Maal de sjalotjes, knoflook, gember, koenjit, laos, lomboks, kruidnagel, djinten, ketoembar en kokosmelk fijn in de keukenmachine.
  5. Verhit een pan met olie en fruit het kruidenmengsel. Kneus vervolgens de sereh, leg er een knoop in en snijd de uiteinden eraf.
  6. Voeg de sereh en de limoenbladeren toe. Zodra de geuren vrijkomen voeg je de resterende kokosmelk toe. Laat circa 10 minuten sudderen totdat de kokosmelk is ingedikt.
  7. Snijd ondertussen het rundvlees in stukken en voeg toe aan de pan. Voeg daarna de tamarinde toe. Laat het geheel circa 3 tot 4 uur sudderen tot het vlees mals is.

Bereidingswijze voor de gebrande kokos

  1. Verhit een koekenpan zonder olie en bak de kokosrasp rustig totdat het bruin is.
  2. Maal de kokos fijn in een foodprocessor totdat er olie vrijkomt. Giet de kokos in cupcakevormpjes en laat uitharden.
  3. Voeg 1 blokje toe aan de rendang en laat nog circa 10 minuten sudderen totdat het blokje is gesmolten en verspreid.

Variaties

Rendang kun je natuurlijk op de traditionele wijze bereiden, maar je kunt ook variaties maken, zoals bijvoorbeeld een vegetarische. De lekkerste variaties vind je hieronder.
>> Klassieke rendang
>> Rendang padang
>> Rendang
>> Vegetarische rendang

Wat is rendang?

Rendang is een klassiek Indonesisch stoofgerecht dat traditiegetrouw uit West-Sumatra komt. Naar verluidt is het ontstaan door de behoefte om vlees zo lang mogelijk te kunnen bewaren (zonder koelkast).

Hoe maak je rendang?

Je maakt rendang door bumbu (fijngemalen kruidenmengsel) en kokosmelk op hoog vuur te verhitten, waarna je vlees en eventueel extra specerijen laat karamelliseren. 

Welk vlees voor rendang?

Je kunt rendang maken met allerlei soorten vlees, maar de meest voorkomende variant is die met rundvlees. Vooral runderlappen, sukadelappen en riblappen zijn populair. Deze stukken vlees worden door het lange stoven lekker mals én zacht. Je kunt rendang ook maken met gevogelte, zoals kip of eend.

Wat eet je bij rendang?

Rendang kun je serveren met allerlei gerechten, maar het meest voorkomende bijgerechten zijn rijst en sambal-boontjes. Maar variatie in bijgerechten mag en kan natuurlijk ook altijd naar jouw eigen voorkeur.

Welke rijst bij rendang?

In West-Sumatra wordt rendang traditiegetrouw met witte rijst gegeten. Máár in principe kun je rendang met elke type rijst serveren. 

Dit geliefde 24Kitchen-programma met chefkok Danny Jansen is terug van weggeweest! Ook in dit seizoen kookt hij met de leukste oma's, en deze keer ook een opa, de lekkerste familierecepten.

 

ZOADK-ART

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker