Heerlijk voorbij de lunch of als hoofdgerecht. Hartige taarten vallen oneindig te combineren maar deze dit recept is zeker de moeite waard om thuis te maken. Nog een groot voordeel: je kan het makkelijk vooruit maken, dus ideaal voor drukke werkdagen.

Rudolph van Veen

Ingredienten

4
Personen

Deeg

  • 180 ml bronwater
  • 7 g gedroogde gist
  • 5 g suiker

  • 200 g bloem
  • 100 g volkoren speltmeel
  • 1/2 tl (zee)zout
  • 50 ml extra vierge olijfolie

Vulling

  • 1 (rode) ui
  • 1 flinke teen knoflook
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 kg verse bladspinazie
  • 1 takje oregano
  • 10 eieren
  • 120 g geraspte Parmenzaanse kaas
  • 350 g ricotta
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • 50 g paneermeel of panko
  • 1 ei
  • slagroom

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 30 minuten

Deeg 

Stap 1: 
Meng het water, gist, suiker, bloem en het meel. Kneed het geheel tot een deeg. Dit kan met de hand of je kunt de mixer met deeghaak gebruiken. Voeg de olie toe en kneed totdat de olie helemaal is opgenomen en het deeg soepel aanvoelt.  

Stap 2: 
Leg het deeg in een ingevette kom en laat het afgedekt circa 1 uur rijzen op kamertemperatuur.  

Of maak dit deeg al een dag van tevoren en laat het één nacht in de koelkast rijzen. Goed om te weten: het deeg heeft dan langer de tijd om te ontwikkelen én is makkelijker uit te rollen en te verwerken omdat het koud is.  

Vulling 

Stap 1: 
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in de pan en bak de ui en de knoflook op laag vuur circa 2 minuten. Voeg de spinazie in gedeeltes toe en verwarm totdat de spinazie is geslonken. Laat de spinazie uitlekken in een zeef. Dep daarna droog met keukenpapier en druk het vocht er zoveel mogelijk uit.  

Stap 2: 
Hak de spinazie een paar keer grof door. Pluk en hak de oregano. Meng in een kom de gehakte spinazie met 2 eieren, oregano, zout, peper en 1/3e van de Parmezaanse kaas. 

Stap 3: 
Meng in een andere kom de ricotta met 2 eieren, 1/3e van de Parmezaanse kaas, nootmuskaat, zout en peper. 
 

Samenstellen van de taart 

Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de ronde taartvorm in en bekleed met bakpapier. 

Stap 2: 
Rol 2/3e van het deeg uit en bekleed de bodem en de rand van de taartvorm. Laat het deeg een paar centimeter over de rand hangen. Bestrooi de bodem met een dun laagje panko of paneermeel. 

Stap 3: 
Schep de spinazievulling in de vorm en strijk glad met een lepel. Verdeel hierover de ricottavulling en strijk deze ook glad. 

Stap 4:
Maak in de ricottavulling met 6 kuiltjes met een lepel. Splits 6 eieren. Voor dit recept heb je 2 van de 6 eiwitten nodig. Leg in elk kuiltje voorzichtig een eidooier. Klop 2 eiwitten los met de rest van de Parmezaanse kaas en giet dit over de vulling.  

Stap 5: 
Splits een ei. Meng de eidooier met de slagroom. Bestrijk het deeg met het eistrijksel. Bak de taart in de oven in circa 60 minuten goudbruin en gaar. Als de bovenkant te snel verkleurt kun je deze afdekken met aluminiumfolie. 

Tip van Rudolph:  
Laat de taart 30 minuten afkoelen voordat je ‘m aansnijdt. Zo valt-ie minder snel uit elkaar. 

Benieuwd naar andere recepten uit Rudolph's Bakery? >BEKIJK HIER DE RECEPTEN

 

Geef je waardering

54
Italiaanse Hartige Paastaart
Italiaanse Hartige Paastaart