Wat een plaatje. En met deze gado gado eet je met gemak je dagelijkse portie groente. Je weet wat je te doen staat. Haal alles in huis en koken maar.

Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

Pindasaus

  • 200 g pinda's
  • 1 1/2 el zonnebloemolie
  • 2 sjalotten
  • 1 cm djahé
  • 1 cm laos
  • 3 tenen knoflook
  • 1 kleine rode peper
  • 1/2 tl trassi
  • 1/2 tl ketoembarpoeder
  • 1/2 djintenpoeder
  • 2 1/2 el ketjap manis
  • 1/2 limoen
  • 100 ml kokosmelk
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 1 1/2 gulu djawa
  • 1/2 tl assempasta
  • 3 blaadjes djeroek poeroet

Gado Gado

  • 3 aardappels
  • 250 g witte kool
  • 2 wortels
  • 250 g sperziebonen
  • snuf zout
  • 200 g taugé
  • 1/2 komkommer

Tempeh

  • 1/2 l zonnebloemolie
  • 200 g tempeh
  • Snuf zout

Garnering

  • 3 el gebakken uitjes
  • kroepoek

Extra nodig

  • foodprocessor
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur

Pindasaus 

Stap 1: 
Verwarm een koekenpan. Bak de pinda’s in 1 eetlepel zonnebloemolie goudbruin. Schep ze daarna in een kommetje om af te koelen. 

Stap 2: 
Pel en snijd de sjalotten in grove stukken. Schil het stuk djahe en laos. Pel de knoflooktenen en snijd de rode peper in kleine stukjes. Hak de sjalotten, djahe, laos, knoflook en rode peper in een foodprocessor fijn. Maak de kom leeg en hak daarna de pinda’s fijn in de foodprocessor.  

Stap 3: 
Fruit het fijngehakte sjalotmengsel in een halve eetlepel zonnebloemolie glazig. Voeg daarna de gemalen pinda’s, trassi en de overige ingrediënten toe. Kneus de djeroek poeroet voor je ze toevoegt. Voeg wat water toe en roer de saus tot de juiste dikte ontstaat. Verwarm de saus nog kort door om de smaken goed vrij te krijgen. Blijf roeren. Haal dan de saus van het vuur. 

Gado gado

Stap 1: 
Breng een pan water aan de kook. Kook de eieren in circa 10 minuten hard. Giet de eieren af, laat ze schrikken in koud water en pel. 

Stap 2: 
Schil en snijd de aardappels in kleine blokjes. Breng water aan de kook en kook de aardappels gaar. Schep de aardappels op een bord met keukenpapier om droog te stomen en af te koelen. 

Stap 3: 
Snijd de komkommer in lange reepjes. Snijd de kool in zeer dunne reepjes. Schil en snijd de wortels in dunne plakjes. Maak de sperziebonen schoon. Breng een ruime pan water met zout aan de kook. Blancheer afzonderlijk van elkaar de kool, taugé, wortels en sperziebonen. Laat de geblancheerde groenten afkoelen in koud water en daarna goed uitlekken.  

Gefrituurde tempeh 
Verwarm een ruime laag zonnebloemolie in een koekenpan. Snijd ondertussen de tempeh in dunne plakken van circa 4 mm dikte. Frituur de tempeh op 180 °C tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje en bestrooi ze met een snuf zout.  

Serveren 
Snijd de eieren in kwarten. Serveer met de groenten op een schaal. Lepel de pindasaus over de groenten. Bestrooi met gebakken uitjes en serveer er een schaaltje kroepoek bij.  

Tips van Danny: 

  • Gado Gado is een lekker gerecht als onderdeel van een rijsttafel. 

  • Ook lekker met sateh en rijst. 

Geef je waardering

29
gado