Dit populaire broodje is al jarenlang een gigantische hit. Wij delen het recept zodat je zelf aan de slag kan.

Rudolph van Veen

Ingredienten

10
Personen

Brooddeeg

  • 265 g bloem
  • 20 g witte basterdsuiker
  • 7 g gedroogde gist
  • 4 g zout
  • 1 mespunt citroenrasp
  • 100 ml volle melk
  • 2 eidooiers
  • 100 g koude boter

Banketbakkersroom

  • 500 ml volle melk
  • 1 vanillestokje of 1 el vanille-extract
  • 120 g suiker
  • 40 g boter
  • 6 eidooiers
  • 50 g maïzena

Afwerking

  • 1 eidooier met een scheut melk
  • poedersuiker om te bestuiven

Extra nodig

  • keukenmachine
  • spuitzak met een kartelmond

Bereidingswijze

Totale tijd: 25 uur en 30 minuten

Brooddeeg

Stap 1:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed koud zijn voordat je begint. Voeg de bloem, witte basterdsuiker, gist, zout, citroenrasp, melk en de eidooiers toe aan de kom van de keukenmachine. Gebruik de deeghaak en laat de machine op lage stand ongeveer 4 tot 5 minuten draaien.

Stap 2: Maak de boter soepeler en elastisch door er met een deegroller rustig op te slaan. Zorg er voor dat de boter niet warmer wordt.

Stap 3:
Zet de mixer op medium snelheid en voeg in vier keer de boter toe. Laat de mixer zo lang draaien totdat de boter volledig is opgenomen en een mooi soepel deeg is ontstaan. Kneed het deeg net zo lang totdat de kom van de mixer bijna schoon is. Controleer of het deeg mooi elastisch is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een dag rusten in de koelkast.

Banketbakkersroom

Stap 1:
Breng de melk met de vanille, boter en de helft van de suiker aan de kook. Roer in een kom de eidooiers met de andere helft van de suiker, maïzena en een klein scheutje melk tot een papje. Giet een deel van de kokende melk al roerend bij het papje en giet het daarna meteen terug in de pan. Breng al roerend rustig aan de kook. Laat de room ongeveer 1 minuut doorkoken en giet het daarna op een platte schaal of bord. Dek af met plasticfolie en laat volledig afkoelen. Bewaar de banketbakkersroom tot gebruik in de koelkast.

Broodjes maken

Stap 1:
Haal het deeg uit de koelkast en laat het 20 minuten op temperatuur komen. Verdeel het deeg in 10 stukjes en rol tot mooie bolletjes. Rol vervolgens tot puntjes en laat ze afgedekt met plasticfolie 2 uur rijzen om te verdubbelen in volume.

Stap 2:
Roer voor het eistrijkel de eidooier los met de melk.

Stap 3:
Verwarm de oven voor op 175 °C.

Stap 4:
Bestrijk de deegpuntjes voorzichtig met eistrijksel. Bak de broodjes ongeveer 20 minuten in de oven. Besproei ze direct met water om ze mooier te laten glanzen. Laat de broodjes volledig afkoelen.

Afwerking

Stap 1:
Roer de banketbakkersroom goed los met een garde (eventueel in de mixer) en schep in een spuitzak met kartelspuitje. Snijd de broodjes aan de bovenkant overlangs open en vul ze met een mooie draaiende swirl banketbakkersroom. Bestuif de broodjes met een beetje poedersuiker.

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar  Rudolph's Bakery.

Geef je waardering

223
Puddingbroodje
Puddingbroodje