Nasi kuning kan volgens oma Reen echt niet ontbreken op tafel. Ze serveert het graag samen atjar ketimoen en vaak ook met pepesan. Makkelijk, snel en echt mégalekker. Perfect voor een doordeweekse dag.

Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

Nasi kuning

  • 2 cm laos
  • 3 cm koenir
  • 1 stengel sereh
  • 500 ml water
  • 100 g santen
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 pandanblad
  • 175 g pandanrijst
  • 75 g ketanrijst (kleefrijst)

Atjar ketimoen

  • 1 komkommer
  • 1 tl zout
  • 3 el natuurazijn
  • 1 el suiker
  • 1 lombok

Extra nodig

  • rijstkoker
  • dunschiller

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Nasi kuning 
Snijd de laos en koenir in plakjes. Kneus de stengel sereh. Verwarm 500 ml water met de santen, runderbouillonblokje, pandanblad, laos, koenir en sereh. Voeg wanneer het water kookt de pandanrijst en ketan toe. Kook de rijst voor 10 minuten. Schep daarna de inhoud van de pan in de rijstkoker met een laagje water om het verder gaat te stomen. Dit duurt circa 12 minuten. 

Atjar ketimoen 

Stap 1:
Schil de komkommer rondom over de lengte. Laat steeds een reep schil over. Halveer de komkommer over de lengte. Verwijder met behulp van een lepel de zaadlijst. Snijd de komkommer daarna in hele dunne plakjes. Meng een theelepel zout door de plakjes. Doe in een zeef en laat zo’n 20 minuten uitlekken boven een kom. Dit vocht moet je bewaren. 

Stap 2: 
Meng de azijn en suiker door de komkommerplakjes. Snijd de lombok in dunne plakjes en voeg dit naar smaak toe.  

Tip van oma Reen: 

  • Als je lombok te pittig vindt, kun je hiervoor in de plaats ook een stukje rode paprika toevoegen. 

Geef je waardering

34
kuning