Wil je een romige aardappelgratin maken? Mais oui! De Fransen zweren bij dit verrukkelijke ovengerecht met aardappelen, slagroom en gruyère: gratin dauphinois. En wil je het nou écht lekker bereiden, volg dan dit aardappelgratin-recept van 24Kitchen's chef Andy. Hij gebruikt ongekookte half-kruimige aardappelen voor extra smeuïgheid. Let wel: ze gaan rauw de ovenschaal in, dus het gerecht moet iets langer in de oven. Maar oh, wat is dit lekker!

Tip: Weinig tijd? Gebruik dan voorgekookte aardappelen. Doordat je het zetmeel dan weg kookt, wordt de aardappelgratin wel iets minder smeuïg.

Andy McDonald

Ingredienten

4
Personen

Aardappelgratin

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 300 ml volle melk
  • 300 ml slagroom
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1.5 kg half kruimige aardappels
  • 100 g Gruyère kaas
  • boter

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 50 minuten

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 160 ºC. Pel en hak de knoflook. Ris de tijm en hak de tijm fijn.

Stap 2:

Breng de melk, slagroom, knoflook, tijm, nootmuskaat en zout en peper aan de kook. Laat circa 2 minuten trekken.

Stap 3:

Schil en snijd de aardappels in plakjes van 0,5 centimeter. Leg de plakjes in een geboterde ovenschaal en bedek met het roommengsel.

Stap 4:

Rasp als laatste de kaas over de bovenkant zodat deze mooi kan smelten en kleuren in de oven.

Stap 5:

Bak de gratin in circa anderhalf uur gaar.

Geef je waardering

1026
aardappelgratin