De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

aardappelgratin

Wil je een romige aardappelgratin maken? Mais oui! In dit aardappelgratin-recept van 24Kitchen's chef Andy vind je dé truc voor een extra smeuïgheid...

110 MIN
aardappelgratin

Een recept van

Andy McDonald

Miniatuurvoorbeeld

Pommes gratin, ook wel een verrukkelijk ovengerecht gemaakt van aardappelen, slagroom en kaas. Wil je zelf nou zelf zo'n Franse aardappelgratin maken, volg dan dit heerlijke aardappelgratin-recept van 24Kitchen-chef Andy.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 ºC. Pel en hak de knoflook. Ris de tijm en hak de tijm fijn.
  2. Breng de melk, slagroom, knoflook, tijm, nootmuskaat en zout en peper aan de kook. Laat circa 2 minuten trekken.
  3. Schil en snijd de aardappels in plakjes van 0,5 centimeter. Let op: het is belangrijk dat alle aardappelplakjes dezelfde dikte hebben voor een goede garing. Leg de plakjes in een geboterde ovenschaal en bedek met het roommengsel.
  4. Rasp als laatste de kaas over de bovenkant zodat deze mooi kan smelten en kleuren in de oven.
  5. Bak de gratin in circa anderhalf uur gaar. Eet smakelijk!

Wat is aardappelgratin?

Aardappelgratin is een overheelijke Franse ovenschotel gemaakt van aardappelen, room en kaas. Een aardappelgratin kun je serveren als hoofd- en bijgerecht en is supermakkelijk te maken. Ideaal voor grote groepen! 

Wat is lekker bij aardappelgratin?

Je kunt aardappelgratin serveren als hoofd- en bijgerecht. Wil je van de gratin de ster van de avond maken? Dan is het lekker om er iets fris bij te serveren, zoals een caesarsalade met zelfgemaakte 'nduja-croutons. Een grote favoriet: aardappelgratin als bijgerecht bij  een lekker stuk vlees zoals hertenbiefstukkalkoen of varkenshaas. Een avg’tje deluxe!

Hoe lang moet aardappelgratin in de oven?

Voor dit recept gebruiken wij ongekookte aardappelen. Let op: de aardappelen gaan rauw de ovenschaal in, dus moet het gerecht voor zo'n anderhalf uur de oven in. Geen tijd (of zin)? Gebruik dan voorgekookte aardappelschijfjes, dan is het gerecht binnen circa 30 minuten gaar.

Krijg jij ook nooit het eiwit goed stijf geklopt of blijft jouw witlofschotel nat? Maakt je vader vieze nasi of is het vlees van je tante, buurvrouw of vriendin altijd te droog en verbrand? Wat er ook aan de hand is: voor elk probleem in de keuken is een oplossing.

In het programma First Aid Kitchen krijgen mensen de kans om in hun eigen keuken een antwoord te krijgen op brandende vragen op het gebied van eten en koken.  Maar ook kunnen ze hun moeder, vader, zus, beste vriend of echtgenoot opgeven om te leren koken. Chef Andy McDonald deelt zijn culinaire kennis en laat stap-voor-stap zien hoe je een concreet probleem oplost. Van aangebrande vis tot het nooit meer schiften van mayonaise. Andy weet overal een antwoord op, hij kent alle tips & tricks in de keuken en helpt je graag op weg! 

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker