De Bulgaarse banitsa is een spiraalvormig gevuld deeg. Je kan 'm vullen met je favoriete ingrediënten maar wij vullen 'm met paprika en schapenkaas.

Rudolph van Veen

Ingredienten

12
Personen

Deeg

  • 270 ml koud water
  • 1 tl zout
  • 40 ml zonnebloemolie
  • 450 g bloem

Vulling

  • 3 eieren
  • 500 g verse schapenkaas
  • 100 g volle yoghurt
  • 1 rode paprika
  • 1 el oregano

Afwerking

  • 1 eidooier
  • 1 klein scheutje melk
  • grof zout

Extra nodig

  • 1 schoon tafelkleed
  • rolstok
  • grote platte taartvorm

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 55 minuten

Deeg

Stap 1:
Meng het water met zout en olie in een grote kom. Voeg hier geleidelijk de bloem aan toe en kneed in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg of kneed het in de keukenmixer met deeghaak.

Stap 2:
Verdeel het deeg in vier gelijke stukken. Maak hiervan eerst mooie bollen en druk deze vervolgens een beetje plat ter grootte van een ontbijtbordje. Leg de deegplakken op een schone theedoek of op bakpapier en besmeer de boven- en onderkant met een beetje zonnebloemolie. Dek af met plasticfolie en laat het deeg even 15 minuten rusten.

Vulling

Stap 1:
Prak de schapenkaas met een vork. Snijd de paprika in blokjes. Meng de eieren, yoghurt, paprika en de oregano erdoor.

Stap 2:
Verwarm de oven voor op 200 °C boven en onderwarmte, of op 180 °C met hete lucht. 
Vet de bakvorm in met boter of olie.

Stap 3:
Leg een schoon tafelkleed op het aanrecht. Neem de eerste deegplak op je handen en laat deze door zijn eigen gewicht groter en dunner worden door het deeg in je handen voorzichtig een beetje te draaien. Wees voorzichtig zodat het deeg niet scheurt.

Stap 4:
Leg het deeg vervolgens op het kleed en trek het rustig langs de randen met de hand een beetje groter en dunner. Werk helemaal rondom het deeg en maak het deeg zó dun dat je er een krant door zou kunnen lezen. Als het deeg vrijwel de hele tafel bedekt snijd de dikkere randjes dan voorzichtig weg.

Stap 5:
Verdeel een kwart van de vulling over de breedte van het deeg en rol het deeg met behulp van het tafelkleed op als een worst. Leg het opgerolde deeg als een spiraal in de platte taartvorm. Werk van buiten naar binnen. Herhaal stap 3 t/m 5 ook voor de andere deegplakken. Zodat uiteindelijk de taartvorm helemaal gevuld is.

Stap 6:
Bak de banitsa ongeveer 30 minuten in de oven. Meng ondertussen voor het eistrijkel de eidooier met de melk. Haal de banitsa even uit de oven en bestrijk met eistrijksel en bestrooi met een beetje grof zout. Zet de banitsa weer terug in de oven en bak daarna nog ongeveer 10 minuten.

Tip van Rudolph:
Eet de banitsa warm, dan is-ie op z’n lekkerst.

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar  Rudolph's Bakery.

Geef je waardering

102
Bulgaarse Banitsa
Bulgaarse Banitsa