Huilen tijdens het snijden van uien is niet meer dan normaal. Maar dit keer zullen dat tranen van geluk zijn, want deze uiensoep met gegratineerd stokbrood is enorm lekker. 

Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

Uiensoep

  • 750 g zoete witte uien
  • 2 el roomboter
  • 1 tak rozemarijn
  • 1/2 el kerriepoeder
  • 1,5 liter groentebouillon
  • zout en peper

Gegratineerd stokbrood

  • 1 stokbrood
  • 1 tak rozemarijn
  • 200 g gruyèrekaas, geraspt
  • Verse peterselie, ter garnering

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur

Voorbereiden: 
Stap 1: 
Pel de uien en snijd ze in halveringen. 

Stap 2: 
Smelt in een ruime pan 2 eetlepels roomboter. Voeg dan de uien en een hele tak rozemarijn toe. Bak ze langzaam bruin op matig vuur. Voeg daarna een halve eetlepel kerriepoeder toe en bak dit 1 minuut mee. 

Stap 3: 
Voeg de groentebouillon toe. Laat de soep minimaal een half uur rustig sudderen. Breng de soep op smaak met peper en zout. Haal de tak rozemarijn uit de pan. 

Stap 4: 
Laat de soep afkoelen. Giet de soep in een afsluitbare bak die geschikt is voor de magnetron en bewaar gekoeld. 

Afmaken op donderdag: 

Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 180 °C. 

Stap 2: 
Snijd het stokbrood over de lengte door de helft. Snijd de helften ook door de helft. Leg de vier stukken stokbrood in een ovenschaal en bak ze in 5 minuten lichtbruin in de oven. 

Stap 3: 
Verwarm de soep in de magnetron voor 5 minuten op 700 watt (of in een pan).  

Stap 4: 
Ris ondertussen 1 tak rozemarijn en hak de blaadjes fijn. 

Stap 5: 
Haal het stokbrood uit de oven als het lichtbruin is. Bestrooi met gruyèrekaas en wat gehakte rozemarijn. Zet voor 5 minuten terug in de oven met de bovenwarmtegrill aan om te gratineren.   

Stap 6: 
Serveer de soep in een ruime kom met het gegratineerde stokbrood ernaast. Garneer de soep naar wens met wat verse peterselie. 

Wil je de rest van de recepten en de andere weekmenu’s van Koken voor een Week bekijken? Check snel dit handige overzicht >
Bekijk

Geef je waardering

164
Uiensoep
Uiensoep