Macarons, misschien wel een van de meest geliefde Franse koekjes. Ze zijn luchtig, zoet en een oneindig te combineren. Deze lekkere macarons zijn gevuld met een vleugje aardbeien en roomkaascrème. Jammie!

Rudolph van Veen

Ingredienten

20
Porties

Macarons

  • 120 g eiwit (op kamertemperatuur)
  • 110 g poedersuiker
  • 115 g amandelmeel
  • 40 g kandijkoeken
  • 130 g suiker
  • 50 ml water
  • 1 tl cacaopoeder
  • extra kruimels van 1 kandijkoek om te bestrooien

Roomkaascrème

  • 150 g roomkaas (kamertemperatuur)
  • 150 g boter
  • 150 g poedersuiker
  • 1 vanillestokje of 1 tl vanille-extract

Aardbeienvulling

  • 220 g aardbeienpuree
  • 100 g frambozenpuree
  • 120 g suiker
  • 8 g pectine NH
  • 12 g citroensap
  • 25 g zachte boter

Extra nodig

  • spuitzak met glad spuitmondje van 9 mm
  • foodprocessor
  • hakmolen

Bereidingswijze

Totale tijd: 24 uur en 40 minuten

Macarons 

Stap 1: 
Maal in de foodprocessor het amandelmeel, poedersuiker, kandijkoeken en de cacaopoeder zo fijn mogelijk. 

Stap 2: 
Klop in een kom de helft van het eiwit los en meng hier vervolgens het amandel-kandijkoekmengsel door.  

Stap 3: 
Breng om suikersiroop te maken ¾ van de suiker met het water aan de kook. Laat de siroop inkoken tot 118 °C. 

Stap 4: 
Klop de andere helft van het eiwit met de rest van de suiker tot schuim met zachte pieken. Giet de hete suikersiroop in een dunne straal op het eiwitschuim terwijl de mixer op volle snelheid draait. Laat het schuim op medium snelheid taai kloppen tot een temperatuur van 40 °C. Spatel het luchtige schuim beetje voor beetje door het amandel-kandijkoekmengsel tot je een mooi glanzend beslag hebt. 

Stap 5: 
Spuit met een spuitzak kleine dopjes beslag op een bakplaat met bakpapier. Laat het beslag rustig een beetje uitvloeien. Bestrooi het beslag met wat koekkruimels en laat het beslag circa 30 minuten drogen voordat je het bakt. Je moet met je vinger zachtjes het beslag kunnen aanraken zonder dat het plakt.  

Stap 6: 
Verwarm de oven voor op 150 °C. Bak de macarons circa 10 minuten in de oven. Houd daarna de oven even 2 seconden open om de stoom te laten ontsnappen. Bak daarna nog circa 2 minuten. Laat de macarons volledig afkoelen. 

Aardbeienvulling  

Stap 1: 
Meng de helft van de suiker met de pectine. Verwarm in een pan de fruitpuree met de rest van de suiker tot 70 °C. Voeg de pectine-suiker toe en blijf roeren met een garde tot de puree 103°C is. Voeg het citroensap toe en blijf nog even roeren tot de puree weer kookt. Giet de vulling op een plaat of bord en dek af met plasticfolie. Laat volledig afkoelen. 

Stap 2: 
Schep de aardbeienvulling in een kleine foodprocessor of staafmixer-hakmolen. Voeg de boter toe en maal een paar keer kort (pulse) totdat de boter is opgenomen. 

Tip van Rudolph: 
Om deze stap te vereenvoudigen kun je ook 300 g aarbeienjam gebruiken in plaats van pectine, vruchpureen en citroensap. Schep dan de aardbeienjam in een kleine foodprocessor. Voeg de zachte boter toe en maal een paar keer kort door totdat je een zachte aardbeienvulling hebt.  

Roomkaascrème 
Roer in de mixer de roomkaas, boter, poedersuiker en de vanille zacht en luchtig.  

Afwerking 

Stap 1: 
Doe beide vullingen in een spuitzak met glad spuitmondje. Spuit op de helft van de macarons eerst een dopje aardbeienvulling en daarna een dopje roomkaascrème. Zet vervolgens overal de tweede macaron op en druk ze licht aan. 

Stap 2: 
Dek de macarons af met plasticfolie en laat ze 24 uur in de koelkast staan. Hierdoor wordt de vulling harder en het koekje zachter. 

 

 

 

Geef je waardering

96
Cheesecake-Macarons
Cheesecake-Macarons