Een echte allemansvriend, deze Groningerkoek van bakker Jannie. Door de koekkruiden heerlijk op de dagen dat je wel wat extra warmte kan gebruiken (zoals tijdens een zomer zonder zon), of gewoon, elke dag bij de thee of koffie.

Rudolph van Veen

Ingredienten

1
Porties

Basisdeeg

  • 100 g water
  • 200 g honing
  • 250 g roggebloem
  • 1 scheutje olie

Koekdeeg

  • 100 g honing
  • 5 g koekkruiden
  • 10 g bakpoeder
  • 100 g vulling naar keuze (bijvoorbeeld krenten, rozijnen of ander gedroogd fruit)

Extra nodig

  • koek- broodblik

Bereidingswijze

Totale tijd: 24 uur en 30 minuten

Basisdeeg

Stap 1:
Breng het water met de honing aan de kook. Zeef de roggebloem. Haal de pan van het vuur en spatel de roggebloem erdoor. Spatel net zo lang totdat een taai en plakkerig deeg ontstaat.

Stap 2:
Vet een bakplaat of bord in een beetje olie en leg het deeg erop. Druk met natte handen het deeg plat. Bestrijk het deeg met een beetje olie en laat afkoelen. Dek het deeg, zodra het is afgekoeld, af met plasticfolie en laat het 24 uur rusten op een koele plek.

Stap 3:
Week de vulling in water

Koekdeeg

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 190-200 °C.

Stap 2:
Voeg het basisdeeg toe aan de mixer en draai los. Voeg de honing toe en laat draaien tot het goed gemengd is. Voeg de bakpoeder en de koekkruiden toe en laat ook weer draaien tot het goed gemengd is. Meng als laatste de vulling erdoor.

Stap 3:
Vet de bakvorm in met een beetje olie en bekleed met bakpapier. Verdeel het deeg over de bakvorm tot een egale plak. Bestrijk het deeg met koffiemelk.

Stap 4:
Bak de koek in de oven in circa 55 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of er geen deeg meer aan blijft plakken. Dan is de koek gaar. Haal de koek na het bakken uit de bakvorm en laat afkoelen op een rooster of theedoek.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets 

Geef je waardering

28
Groningerkoek
Groningerkoek (verticaal)