Panna cotta is zo'n typisch klassiek Italiaans dessert. Weinig ingrediënten, makkelijk te maken en vreselijk lekker. En wanneer je de panna cotta serveert met aardbeien, witte chocola éen karamelsaus - zoals 24Kitchen's chef Rudolph en Richard het basisrecept hier aanvullen -, réken maar dat je tafelgasten het bord erbij aflikken. Handig: de panna cotta moet een tijdje de koelkast in, dus je kunt het dessert ruim van tevoren voorbereiden.

Rudolph van Veen

Wat is panna cotta?

Het klinkt chic en staat in menig restaurant op de dessertkaart: panna cotta. Maar eigenlijk is het Italiaanse nagerecht niet veel meer dan gekookte room. Aangevuld met melk, suiker en gelatine. En soms vanille. Een lekker makkelijk 'toetje' en als je er wat rood fruit bij serveert, heerlijk fris op een zomerse dag. Of met karamelsaus en chocola een gegarandeerde showstopper tijdens een kerstdiner.

Maar vergis je niet. Wanneer je het hart van een Italiaan wilt winnen, dan moet de panna cotta:

  1. stevig zijn, maar té (panna cotta moet op het bord nog een beetje wiebelen),
  2. zacht zijn, maar niet té (panna cotta moet smelten op de tong).

Hoe maak je de perfecte panna cotta?

Panna cotta maken is niet moeilijk. Maar zoals bij ieder eenvoudig gerecht zijn er ook hier wat instinkers. Een paar tips om te voorkomen dat je panna cotta pudding wordt:

  • Zorgt dat de basisingrediënten goed zijn. Net als pasta carbonara heb je ook voor deze Italiaanse klassieker niet veel nodig, dus de kwaliteit is allesbepalend.
  • Volg het klassieke basisrecept: de juiste verhouding room en gelatine zorgt ervoor dat de panna cotta niet te stijf wordt (of erger: helemaal níet stijf wordt).
  • Knijp de gelatine goed uit voor je het toevoegt aan de room (anders kloppen de verhoudingen niet meer). En zorg dat de room niet kookt: dan wordt de gelatine te heet en verliest het zijn werking.
  • Wil je de panna cotta op een bordje serveren? Kies een vormpje met een smallere onderkant (conische timbaaltjes). Een kaarsrechte panna cotta kan op het bord inzakken.
  • Krijg je de panna cotta niet uit de vorm? Houd de timbaaltjes even in heet water of zet een crème brûlée-brander tegen de bodem.

Geen zin in gedoe? Of wil je het risico op instorten en inzakken voorkomen? Serveer de panna cotta in een glas of klein potje. Net zo leuk, wel zo makkelijk!

Ingredienten

4
Personen

Panna cotta

  • 6 blaadjes gelatine
  • 2 vanillestokjes
  • 600 ml slagroom
  • 60 g suiker

Witte chocoladegalet

  • 25 g geschaafde amandelen
  • 200 g witte chocolade
  • 1 el cacaokernen

Karamelsaus

  • 75 g suiker
  • 125 ml slagroom
  • 50 g boter

Opmaak

  • 50 g pure chocolade
  • 1 sinaasappel
  • 4 aardbeien

Extra nodig

  • 4 timbaalvormen van 7,5 cm doorsnede en 200 ml inhoud
  • cornetje
  • cellofaanpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 6 uur en 30 minuten

Panna cotta

Stap 1:

Week de gelatine in koud water. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.

Stap 2:

Breng de slagroom, het vanillemerg, vanillestokje en de suiker aan de kook.

Stap 3:

Verwijder het vanillestokje, knijp de gelatine uit en los op in de slagroom.

Stap 4:

Giet de vanilleroom in de timbaaltjes en laat circa 4 uur in de koelkast opstijven.

Karamelsaus

Stap 1:

Karamelliseer de suiker.

Stap 2:

Voeg de room voorzichtig toe. Breng aan de kook en roer tot de karamel opgelost is.

Stap 3:

Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Laat de karamelsaus afkoelen.

Witte chocoladegalet

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stap 2:

Rooster het amandelschaafsel in circa 12 minuten goudbruin. Laat het amandelschaafsel afkoelen.

Stap 3:

Smelt de chocolade au bain-marie en schenk tweederde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot de chocolade circa 26 ºC is. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar. Bekijk hier de video voor het tableren van chocolade.

Stap 4:

Strijk de chocolade heel dun in cirkelvormen uit over het bakpapier of cellofaanpapier. Maak met behulp van je vinger vegen. Bestrooi met amandelschaafsel en de cacaokernen. Laat de galetten in circa 1 uur uitharden.

De panna cotta's serveren

Stap 1:

Snijd de schil van de sinaasappel en snijd de partjes eruit.

Stap 2:

Zet de timbaaltjes kort in warm water tot de panna cotta los zit. Draai de panna cotta om en zet in het midden van het bord. Schep de karamelsaus om de panna cotta.

Stap 3:

Hak en smelt de pure chocolade, schep de chocolade in een cornetje. Spuit de pure chocolade als druppels in de karamelsaus. Trek met een prikker een baan door de druppels.

Stap 4:

Leg een witte chocoladegalet tegen de panna cotta aan en garneer met enkele sinaasappelpartjes en de aardbei.

> Even onweerstaanbaar en in 5 minuten klaar: sgroppino!

Geef je waardering

134
panna cotta