Chao tom is waarschijnlijk niet een gerecht dat dagelijks op je menu staat. Toch is dit heerlijke Vietnamese gerecht van garnalen meer dan de moeite waard om een keer uit te proberen. Onze versie roosteren we op de barbecue en wikkelen ze in rijstpapier. Hallo barbecue-springrolls!

Job en Perry

Ingredienten

4
Personen

Spiesen

  • 600 g rauwe gepelde garnalen
  • 1 teentje knoflook
  • 1-2 el vissaus
  • 1 eiwit
  • 1 tl baksoda
  • 1 tl suiker
  • zout en peper
  • neutrale olie

Dipsaus

  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 4 el vissaus
  • 1 el suiker
  • 100 ml water
  • 1 limoen

Erbij

  • 1 pak rijstvellen
  • 1 krop sla
  • 1 bos munt

Extra nodig

  • barbecue met deksel
  • 4 stengels citroengras of satéprikkers of suikerriet (toko)
  • stoommand met deksel

Bereidingswijze

Totale tijd: 35 minuten

1. Steek de barbecue aan. Zet een pan water op (waar je stoommand oppast).

2. Hak de garnalen grof met een mes. Pel en snijd de knoflook fijn. Doe de garnalen, knoflook, vissaus, eiwit, de baksoda, suiker, zout, en peper in de kom van de keukenmachine. Pureer.

3. Vorm het mengsel met geoliede handen in porties om de sereh of om het suikerriet of om de satéprikker.

4. Leg ze in de stoommand, hang boven de pan met kokend water. Dek af en laat circa 5 minuten stomen (dit kan evt. op de barbecue of gewoon binnen in je keuken).

5. Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de peper fijn. Verwarm de vissaus, suiker, water, peper en knoflook. Roer en verwarm tot de suiker is opgelost. Breng op smaak met limoensap.

6. Bestrijk de spiesen met een beetje olie en rooster nog even kort op de barbecue. Besprenkel evt. met een beetje limoensap.

7. Snijd de chao tom in repen.

8. Week de rijstvellen circa 10 seconden in water.

9. Vul de rijstvellen met sla, munt en de chao tom. Dip in de saus.

Tip: Kleed het gerecht nog meer aan: geef er bv nog geraspte wortel, pinda’s, komkommer, gekookte rijstnoedels, koriander en lente-ui bij.

Tip: als je chao tom mengsel erg slap is kan je het evt. iets binden met maïzena.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

1698
Chao tom van de barbecue in rijstpapier
Chao tom van de barbecue in rijstpapier