Rub

Een barbecue rub of dry rub is een mengsel van droge kruiden die in het vlees gewreven (rubbing, in het Engels) worden. In tegenstelling tot en marinade hoeft het vlees geen uren te marineren maar kun je het binnen 30 minuten al op smaak brengen. Handig!

Kruiden rub

Zo'n rub is vaak zoet en bestaat in de basis uit suiker, zout en peper waarna er naar smaak meer ingrediënten aan worden toegevoegd. Een barbbecue rub kun je kant-en-klaar kopen in de winkel maar lekkerder (en leuker!) is het om het zelf te maken. Hieronder delen we onze favoriete soorten. 

Beef rub

Een basis dry rub voor bijvoorbeeld rundvlees of steak maak je met onderstaande ingrediënten en hoeveelheden:
- 3 tl zout
- 3 tl suiker 
- 1 tl paprikapoede
- 1 tl uienpoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- 1 tl gedroogde oregano

Sparerib rub

Maak jij spareribs klaar op de barbecue? Wat dacht je van een dry rub van paprikapoeder, komijnzaad, oregano en bruine suiker? Klik hier voor het volledige recept voor deze Memphis stijl spareribs met dry rub.

Koffierub

Iets nieuws proberen? Je kunt ook een dry rub maken op basis van gemalen koffie. Dit werkt voor allerlei soorten vlees. Hier vind je het recept voor een lamsbout met een koffierub met oregano en paprikapoeder.

Extra mals vlees?
Zo maak je biermarinade