Wat is bbq rub?

Een barbecue rub, dry rub of BBQ seasoning is een mengsel van droge kruiden die in het vlees gewreven (rubbing, in het Engels) worden. In tegenstelling tot en marinade hoeft het vlees geen uren te marineren maar kun je het binnen 30 minuten al op smaak brengen. Handig!

Welke kruiden zitten er in barbecue rub?

Zo'n kruiden rub is vaak zoet en bestaat in de basis uit suiker, zout en peper waarna er naar smaak meer ingrediënten aan worden toegevoegd. Een barbecue rub kun je kant-en-klaar kopen in de winkel maar lekkerder (en leuker!) is het om het zelf te maken. Hieronder delen we onze favoriete soorten. 

Hoe maak je zelf rub?

Simpel! Je voegt je favoriete gedroogde kruiden samen en 'rubt' dit in het vlees (of vis!). Hiermee sla je een lang marineerproces over en kan het vlees direct bereid worden.

Favoriete dry rub recepten

Zelf een dry rub maken? Probeer onze favoriete dry rub recepten hieronder voor elk stukje vlees.

1. Spareribs BBQ rub

Spareribs, misschien wel het meest geliefde stukje vlees van de BBQ. Voor de sparerib BBQ rub gebruik je: paprikapoeder, uienpoeder, zout, gemalen zwarte peper en knoflookpoeder. Zie het recept hieronder.

Ouderwets Lekkere Spareribs

2. Pulled pork BBQ rub

Voor de pulled pork BBQ-rub gebruik je paprikapoeder, bruine basterdsuiker, peper, zout, cayennepeper en knoflookpoeder. Zo maak je jet ideale recept voor op de BBQ: langzaamgegaarde pulled pork. Heerlijk op een broodje met coleslaw. Bekijk hieronder het recept. 

pulled pork

3. Koffierub

Iets nieuws proberen? Je kunt ook een dry rub maken op basis van gemalen koffie. Dit werkt voor allerlei soorten vlees. Deze koffierub maak je van koffiebonen, rietsuiker, oregano, gerookt-paprikapoeder en knoflook. Hieronder het hele recept.

Miniatuurvoorbeeld

4. Beef rub

Een basis dry rub voor 500 gram rundvlees of steak maak je met onderstaande ingrediënten en hoeveelheden:

- 3 tl zout
- 3 tl suiker 
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl uienpoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- 1 tl gedroogde oregano

bbq rub