De voordelen van een 24K account

 • Recepten bewaren
 • Exclusieve content en aanbiedingen
 • Gratis e-books

flat iron steak bereiden op de bbq

Een flat iron steak van de BBQ kan je op verschillende manieren bereiden. Met dit recept doe je het met een techniek die caveman style wordt genoemd.

flat iron steak

Een recept van

Stook je barbecue maar flink op voor deze flat iron steak caveman style. Dit heerlijke stuk vlees grill je namelijk direct op roodgloeiende kolen. Niet alleen een indrukwekkende grill-techniek om te zien, het eindresultaat smaakt zeker naar meer. 

Bereidingswijze

Flat iron steak caveman style

 1. Bestrooi de flat iron steak minimaal 20 minuten voor het grillen met wat gerookt zout.  

 2. Zorg ervoor dat je kolen roodgloeiend zijn en blaas het as eraf. Leg je flat iron steak direct op de kolen. 

 3. Haal de steak van de BBQ als de kolen loslaten van het vlees. Blaas het as weer van de kolen en grill de andere kant van de steak. Haal er weer af als de kolen loslaten. 

 4. Haal het vlees van de kolen en leg het op een plank. Dek het af met wat aluminiumfolie om het te laten rusten. Snijd in dunne plakjes en bestrooi eventueel wat gerookt zeezout.

Cornbread

 1. Vet een skillet in.

 2. Smelt de boter en laat afkoelen. Klop het ei met de melk los. Meng het maïsmeel, bloem, bakpoeder, suiker en het zout. Meng de boter en melk-eimengsel door het droge mengsel.

 3. Snijd de lente-ui in ringetjes en meng door het beslag. Vet de skillet in en schenk het beslag erin.

 4. Zet de skillet in de barbecue en sluit de deksel. Laat het geheel circa 20-30 minuten garen. Garneer het cornbread met wat extra lente-ui. Serveer met de flat iron steak. 

Chimichurri

 1. Rooster de paprika en de rode peper boven het vuur tot ze een beetje zacht worden en het vel zwartgeblakerd is. 

 2. Schraap het zwartgeblakerde vel van de peper en paprika. Verwijder de zaadlijst van de paprika en snijd in stukken. Snijd de peper in grove stukken. 

  Wil je minder pit? Verwijder dan de zaadlijst en de zaadjes van de pepers.

 3. Verwijder de stelen van de peterselie. Hak de koriander grof. Snijd de sjalot en de knoflook in grove stukken. 

 4. Doe de gepofte paprika, rode peper, peterselie, koriander, sjalot en de knoflook in de foodprocessor en maal fijn. Voeg de tomatenpuree, de rasp van limoen en een snufje chimichurri-kruiden toe en maal nog even kort door. 

 5. Schep de chimichurri in een schaaltje en voeg de rode-wijnazijn, peper en zout en een beetje chilivlokken naar smaak toe. Voeg als laatste de olijfolie toe tot de chimichurri net onder staat. Serveer met de flat iron steak.

  Je kunt voor een snelle versie ook geroosterde paprika uit een pot gebruiken. 

Wat is flat iron steak?

Flat iron steak is eigenlijk een gesplitste sukade. We kennen dit eigenlijk als stoofvlees. Het verschil zit ‘m in dat het zeen eruit is gesneden. Hierdoor is de flat iron steak de lekkerste biefstuk die er bestaat. 

flat iron steak

Hoe grill je een flat iron steak caveman style?

Om caveman style te gaan grillen gebruik je geen rooster want het vlees gaat direct op de kolen. De kolen moeten roodgloeiend zijn voordat je gaat beginnen. Blaas het as van de kolen en leg het vlees erop. Draai het pas om als de kolen loslaten van het vlees. Leg het dan op een nieuw stuk kolen totdat deze ook weer loslaten. 

cavemanstyle grill

Welke kerntemperatuur voor flat iron steak?

Een flat iron steak is het lekkerst met een kerntemperatuur van 48°C want je kan ‘m zo goed als rauw eten. Liever iets meer gaar? Ga dan voor een kerntemperatuur van 50°C tot 52°C. 

temperatuur steak

Steek de barbecue maar weer aan. BBQStreet is terug met een gloednieuw seizoen volop nieuwe inspiratie en tips.

BBQStreet 2023

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker