Het belangrijkste onderdeel van marineren is tijd. En specifieker: geduld. Geef het vlees zeker een paar uur om de smaken uit de marinade op te nemen. Het beste is het vlees de dag voor het barbecueën te marineren zodat de marinade zijn werk kan doen.

Let wel: door lang marineren kunnen sommige smaken gaan domineren. Zou je bijvoorbeeld 1 hele citroen gebruiken voor een marinade die een paar uur moet zitten? Gebruik dan een halve citroen voor 24 uur. Anders zal de zure smaak overheersen. 

1. Saté-marinade

We trappen af met de bekendste marinade. Die van de Aziatische saté. Deze maak je door ketjap manis, sambal en limoen te mengen. Voeg eventueel een snufje suiker en knoflook toe voor de smaak.

Ga naar het recept > 

Miniatuur

2. Tandoori-marinade

Deze marinade wordt vooral gebruikt voor kip. Hier komen flink wat kruiden aan te pas, maar de smaak is dan ook geweldig. Wij hebben een recept en video voor je. 

Ga naar het recept >

Miniatuur

3. Rozemarijn-paprika-marinade

Bij deze marinade wordt rundvlees gebruikt, maar dit recept kan evenwel gebruikt worden om varkenshaas in te marineren. Voor deze Zuid-Europese marinade heb je enkel 4 ingrediënten nodig: suiker, mosterdpoeder, (gerookte)paprikapoeder en knoflookpoeder. 

Ga naar het recept >

Miniatuur

4. Kebab-marinade

Kebab is meer dan wat je tussen je broodje propt met een kwak knoflook na het uitgaan. Deze spiesen uit het Midden-Oosten zijn heerlijk op de barbecue. Hiervoor gebruik je geurige specerijen: komijnzaad, anijszaad, venkelzaad en kurkuma.

Ga naar het recept >

Miniatuur

5. Ras el hanout-koriander-marinade

Deze is voor de korianderliefhebbers! De wetenschappelijke reden waarom velen géén fan zijn van koriander, lees je in dit artikel. Maar dat terzijde: zie hier het recept voor een heerlijke marinade op basis van rRas el hanout, koriander en knoflook. Tip van de chef: begin op tijd met marineren.

Ga naar het recept >

Miniatuur