Er is een grote kans dat je liefde of haat voor koriander te verklaren is door je DNA. Meerdere onderzoeken lijken deze bewering te ondersteunen. Een van die studies onderzocht meer dan 50.000 mensen en concludeerde dat de mensen met een aversie tegen koriander een genetische variatie hadden, die vooral bij mensen van Europese afkomst wordt waargenomen.

Wie lust het wel?

Ander onderzoek toonde aan dat 21 procent van de Oost-Aziaten, 17 procent van de mensen van Afrikaanse afkomst en 17 procent van mensen met een westerse afkomst een hekel heeft aan koriander. In deze keukens wordt koriander dan ook niet vaak gebruikt. In landen waar wel veel koriander gegeten wordt, ligt het aantal koriander-haters dan ook veel lager. Slechts 7 procent van de Zuid-Aziaten, 4 procent van de Latijn-Amerikanen en 3 procent van de mensen uit het Midden-Oosten heeft een aversie tegen koriander. Dit zou kunnen betekenen dat het vaker eten van koriander, zou kunnen leiden tot het waarderen van het kruid.

Lees ook: Je zou denken dat avocado's vegan zijn (maar dat zijn ze niet!) >

Zit het in je DNA?

Een genetische studie van 30.000 mensen onderschrijft echter ook dat DNA een grote rol speelt in het wel of niet lusten van koriander. Hierbij werden 2 genetische varianten geïdentificeerd, maar de meest voorkomende variant is een gen, genaamd OR6A2, dat betrokken is bij het ervaren van geuren. Deze gen zorgt ervoor dat je vooral de stof aldehyden, dat in koriander aanwezig is, ruikt en de stof dodecanal niet waarneemt. Dodecanal is juist de stof die koriander zijn aangename geur geeft.

Je afkeer voor koriander is dus nog niet zo makkelijk te verhelpen. Mocht je dan ook tot de groep horen die koriander niet lust, dan is het misschien een goede keuze om voortaan peterselie in je gerecht te gebruiken.