Het BBQ-rooster schoonmaken

Niks zo lekker als grillen op een glimmend rooster, zonder etensresten van de vorige BBQ-sessie. Hoe maak je het BBQ-rooster efficiënt schoon?

  1. Borstel het ergste vuil en roet weg met een staalborstel - barbecueroosters zijn gemaakt van gehard staal en kunnen we tegen wat grondig schrob-werk. Vergeet de achterkant niet. 
  2. Verwijder de serieus hardnekkige roetlaag en andere plekken met de de achterkant van de staalborstel (een soort stalen schraper).
  3. Laat het rooster 'n nachtje weken in een sopje van warm water en schoonmaaksoda. Doe eerst de soda in een ruime teil en giet daarna het water erbij, zodat de soda goed oplost in het water (en niet gaat klonteren).  
  4. De volgende dag haal je de restanten vuil en viezigheid makkelijk weg met een (schuur)sponsje. Even wassen, droogmaken en het BBQ-rooster is klaar voor de grill.

De lekkerste hamburgers (van de BBQ) maak je zo >

Kuip en (oude) kolen

De rest van de BBQ schoonmaken is wat makkelijker:

  • Oude kolen kun je even om husselen. Het stof zuig je op met een stofzuiger. 
  • Wil je de hele kuip wassen? Zorg dat de BBQ goed is afgekoeld, haal de kolen eruit, zuig het stof op en maak schoon met een sopje van warm water en afwasmiddel.