De inductiekookplaat is voor kookliefhebbers een fantastische uitvinding: razendsnel heet, makkelijk schakelen tussen temperaturen, voorzien van handige snufjes en bedieningsopties en een knappe aanwinst in de keuken (het oog wil immers ook wat). Maar als het op schoonmaken aankomt, is voorzichtigheid geboden. Een enkele kras kan funest zijn voor de werking...

Dus:

'n Inductiekookplaat schoonmaken: hoe doe je dat?

Om te beginnen is het belangrijk dat je een inductiekookplaat áltijd schoonmaakt als-ie vies is. Bij voorkeur tijdens en direct na ieder gebruik. (Ook al heb je geen zin.) Want doe je dat niet, dan kan het vuil gaan inbranden tijdens de volgende kooksessie en ben je veel verder van huis...

Er zijn simpelweg 2 manieren om die plaat blinkend te krijgen én te houden:

1. Etensresten direct verwijderen als de kookplaat nog heet/warm is:

  • Aangebakken etensresten, overkokende sauzen, kalk en andere glansvlekken gaan er het beste af wanneer de inductiekookplaat nog warm is (lauw). Meteen afnemen dus, die kookplaat. Met een vochtig microvezeldoekje voor een streeploos effect.
  • Dramatischere resten (bijvoorbeeld suiker) verwijder je direct als de kookplaat nog heet is met een vochtig doekje of speciale glas-/plaatschraper die geschikt is voor inductiekookplaten. Let wel op dat je niet teveel kracht op de schraper zet en 'em in een hoek van 45-60 graden gebruikt. (Vergelijk het een beetje aan het krabben van een bevroren autoruit. Voorzichtig zijn dus.)

Goed om te weten: bij een inductiekookplaat wordt de bodem van de pan heet. Níet de kookplaat zelf. Uiteindelijk wel natuurlijk, maar koelt weer razendsnel af. Verder blijft het rondom pan en plaat koel.
> Nu je dat weet: je kunt het getroffen gebied op de inductieplaat rónd de pan dus meteen schoonmaken terwijl je nog aan het koken bent. Want die blijft - zo goed als - koud.

Vergeten schoon te maken tijdens het koken?

Ben je toch te laat met schoonmaken en krijg je het vuil naderhand niet makkelijk meer weg? Gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor inductiekookplaten. Extra hard boenen is niet verstandig (kras-gevaar!): maak de kookplaat liever een paar keer voorzichtig schoon tot het vuil weg is.

Het fijne aan het speciale reinigingsmiddel: het laat een beschermend laagje achter op de inductiekookplaat, dat water en vuil afstoot. Altijd goed om eens per week te gebruiken, als je het ons vraagt. Wrijf na de behandeling de kookplaat wel even grondig droog, zodat er geen resten van het middel achter blijven (die kunnen bij het opwarmen agressief reageren). 

2. De inductiekookplaat laten glimmen en blinken:

  • Zorg dat de kookplaat uit staat en is afgekoeld. Schakel voor het gemak het kinderslot in.
  • Week licht aangekoekte restjes even los met een warme, natte doek of gebruik voorzichtig een plaatschraper (zie hierboven). 
  • Maak de kookplaat vervolgens schoon met een microvezeldoekje, wat warm water en mild afwasmiddel of zacht schoonmaakmiddel. Zonder citroen (dat kan de plaat beschadigen) en gebruik het schoonmaakmiddel nooit onverdund op de plaat. 
  • Vergeet de randjes niet!
  • Droog goed na en zorg dat er geen schoonmaakmiddel achterblijft. 

Wat je verder ook doet: blijf ver weg van schuursponsjes en soda (laatste zorgt voor verkleuringen). Bij twijfel? Raadpleeg de gebruiksaanwijzing.