Heb je zó je best gedaan op een fantastische maaltijd: is het eten aangekoekt. Of erger: het is eten is volledig aangebrand op de bodem.

Dan vraag jij je vast af:

Hoe krijg ik die aangebrande pan schoon?

Duik in de keukenkasten en pak wat je kunt vinden. Deze tips helpen gegarandeerd:

  • Azijn. Doe wat azijn in de pan met koud water. Even laten staan en je boent de pan eenvoudig schoon.
  • Vaatwastablet. Voor het grove werk doe je een vaatwastablet met heet water in de getroffen pan. Even laten staan, of zet op het vuur om de aangebrande resten los te weken.
  • Ook zout, baking soda en citroensap helpen: doe het met wat water in de pan en laat het vuil loskoken. 
  • Of doe als oma een aardappelschil in de pan met wat water. Zet op het vuur en het vuil laat vanzelf los.
  • Last but not least: cola. Giet een laag cola in de pan en in no time is jouw pan weer zo goed als nieuw. 
  • Geen haast? Doe een laag heet water in de pan en laat het rustig een nachtje weken.

En dan: schrobben? Doen! Mits de pan een anti-aanbaklaag heeft (die overduidelijk niet meer goed functioneerde). Gebruik dan een zachte spons.

De onderkant van een (aangebrande) pan schoonmaken?

Soda (baking soda) of een vaatwastablet doen ook wonderen voor de zwarte onderkant van potten en pannen. Zet de pan ín een pan met water en soda/vaatwastablet op het vuur of - als dat niet past - bijvoorbeeld in de wasbak met heet water.