Venkel is zo'n geweldige alleskunner: het loof doet het geweldig in salades of als garnering, de knol eet je rauw of bereid (op eindeloos veel manieren), de zaden worden geroosterd en gebruikt als kruiden of je trekt er thee van. Bovendien is venkel razend gezond en zelfs heilzaam bij maagklachten.
Laten we beginnen bij het begin:
Hoe herken je verse venkel?
Venkel is is in principe het hele jaar verkrijgbaar, maar van juni tot en met oktober vind je Nederlandse teelt in de winkel.
Koop venkel altijd zo vers mogelijk. Als venkel te lang ligt, kan de smaak afnemen. Een verse venkel:
- ziet er fris en mooi groen uit,
- de knol voelt stevig aan,
- en de rokken moeten spierwit zijn en mogen geen bruine vlekken hebben.
Hoe smaakt venkel?
Fris en anijsachtig. Een heerlijke smaak op warme nazomerdagen, die het geweldig doet bij vis (zalm!) of vlees. Zelfs in zoete gerechten doet venkel het heerlijk.
Venkel schoonmaken & snijden
In de supermarkten vind je venkel vaak als knol zonder het loof.
- Snijd de groene stelen en een stukje van de onderkant af (en eventueel de bruine stukken).
- Spoel af onder water en snijd de knol doormidden: de binnenkant ziet eruit als een ui.
- Haal het harde gedeelte aan de onderkant weg.
- Snijd de venkel volgens het recept of de gewenste bereiding in dunne plakken, blokjes of reepjes.
Hoe bereid je venkel?
Voor je de pan op het vuur zet: ook rauw is venkel heerlijk in bijvoorbeeld salades! Snijd dan wel even de harde kern eruit, zoals hierboven beschreven, en de venkel zelf goed fijn.
Door verhitting wordt de smaak van venkel alleen maar zachter. En het leuke: je kunt de groente op zo'n beetje alle manieren bereiden:
- Koken. Snijd de knol in dikke repen (2-3 cm), en kook ze in water met zout in ongeveer 14-20 minuten (beet)gaar. Prik met een vork in de venkel om de gaarheid te controleren. Gekookte venkel is lekker bij vis of serveer de groente met een (kaas)saus.
- Roerbakken. Snijd de venkel in kleine blokjes, (roer)bak ze in wat olie of boter op hoog vuur en laat ze afgeblust met witte wijn of bouillon in een paar minuten gaar sudderen.
- Stoven. Ga te werk als hierboven met grotere stukken venkel (snijd 'em in tweeën of vieren). Blus de venkel na het bakken af met witte wijn of bouillon en laat onder een deksel in 20-30 minuten gaar stoven.
- Grillen of uit de oven. Blancheer de venkel altijd een minuut of 6-8 voor je de venkel in de oven bereid (met bijvoorbeeld vis in een schotel of gegrild).
- Smoren. Venkel kun je heerlijk smoren in bouillon of melk.
- Stomen. Door de venkel te stomen proef je de anijssmaak extra goed. Stoom de venkel in grote plakken in ongeveer 20 minuten tot ze mooi glazig zien.
- Stampen. De groente doet het heel goed als puree (met of zonder aardappelen).
En alsof dit niet genoeg is: probeer eens venkelsoep (lekker!).
Venkel bewaren
Verse venkel kun je maximaal een week in de koelkast bewaren. Venkel kun je ook eerst even kort blancheren en volgens invriezen. Dan is het nog ongeveer drie tot maximaal zes maanden houdbaar.
Wil je een gerecht met venkel maken?
Bekijk hier alle recepten met venkel! >