Je voelt 'em al aankomen: veel viezigheid blijft hangen, naast stof, vet, vocht en wat al niet meer. Stroop de mouwen dus maar op, volg deze tips en jouw afzuigkap is zó schoon! 

Hoe maak je de afzuigkap schoon?

Filters

Het element van de afzuigkap dat het meeste snakt naar een regelmatige schoonmaakbeurt is de filter. Daar hoop het vet zich op. Maak je de filters niet regelmatig schoon, dan vergroot de kans op brand. En bovendien is het goed afvoeren van alle fijnstof die vrijkomt tijdens het koken stukken beter voor je gezondheid. Schoonmaken dus, die afzuigkap-filters!

Tip vooraf:

​K​​​​ijk goed hoe je de filters uit de afzuigkap haalt en waar je ze terug moet plaatsen. Handig voor straks.

Hoe maak je de filters schoon?

  • In de vaatwasser. Let op: wil je de vaatwasser het vuile werk laten opknappen? Groot gelijk! Maar: check eerst de gebruiksaanwijzing van je afzuigkap of dit kan. De hitte, stoom en het (agressieve) vaatwasblokje zorgen dat het vet goed loskomt, maar je kunt de filter er tegelijkertijd flink mee beschadigen. Pas dus goed op voor je ze erin stopt.
    Mag/kan het? Leg de filter met de vette kant naar onder, zet 'em niet klem (de filter kan krom trekken) en gebruik het liefst een mild, kort programma. Laat na de wasbeurt goed drogen op een theedoek voor je de filter terugplaats.
  • Met ontvetter. Er zijn voldoende afzuigkap-ontvetters te koop, die je - makkelijk! - het grondige poetswerk uit handen nemen. Kwestie van de filters inspuiten, 20-30 minuten laten staan (check de tijd op de verpakking), even afwassen met heet water, goed drogen en de schone filters kunnen de afzuigkap weer in.
  • Bakingsoda (schoonmaaksoda). Let op: baking soda is een wondermiddel, maar een ramp voor aluminium. Gebruik dit niet als jouw filters van aluminium zijn gemaakt: baking soda kan de filters (flink) aantasten
    Maak een sopje van wat baking soda, een drup afwasmiddel en heet water en laat de filters er 15-30 minuten in weken. Keer tussentijds even om. Daarna afwassen, goed laten drogen en terugplaatsen.
  • Stoffen filters of koolstoffilter. Heeft jouw afzuigkap stoffen filters of koolstoffilters? Dan valt er wat de filters betreft niet veel te potsen. De filters vervang je om de 2 à 3 maanden. 

Hoe vaak moet je de filters schoonmaken?

Uiteraard geldt: hoe vaker, hoe beter. Vergelijk het met je fornuis, als je die eens per jaar poetst... Maar, houd minimaal eens per 1-2 maanden aan.

Binnen- & buitenkant

Met alleen de filters poetsen, ben je er nog niet. De binnen- én buitenkant van de afzuiger vangen ook het nodige vuil en vet op. 

  • 'n RVS-afzuigkap kun je schoonmaken met RVS-reinigingsmiddel (overal verkrijgbaar). Of maak zelf een sopje van baking soda en groene zeep en boen de binnen- en buitenkant schoon met een schoonmaakdoekje. Poets even na met heet water en droog af met een (oude) theedoek.
  • Afzuigkappen van een ander materiaal dan RVS kun je schoonmaken met een sopje van heet water en afwasmiddel of groene zeep. Poets het vuil en vet eraf met een microvezeldoekje, neem daarna nog een keer af met heet water en maak droog met een (oude) theedoek.